Csődbe kerülhet a Zalabaromfi

Vágólapra másolva!
Kényszerszabadságra küldték a Zalabaromfi több száz dolgozóját, miután a cég bankszámláit szeptember 1-jén zárolta a CIB Bank, így a zalaegerszegi társaság sem a munkatársainak, sem a beszállítóknak nem tud fizetni. A Bank vezetése pénteken közölte: nem adhat ki bővebb információt az ügyről.
Vágólapra másolva!

Horváth László, a Zalabaromfi szakszervezeti vezetője elmondta, csütörtökön még a raktáron lévő áru csomagolását elvégezték, de miután napok óta nem vesz át baromfit a feldolgozó, így nincs munkájuk az embereknek. Egyelőre egyhetes kényszerszabadságra küldték a vágóhídon dolgozókat.

A bank továbbra sem közölte a céggel, hogy miért zárolták számláikat. Azt az értesülést pedig nem tartják helytállónak, hogy a társaság tulajdonosai a cégeik között "körkezességet" vállaltak, ezért zárolták volna a bankszámláikat. Érvelésük szerint ugyanis a bank és a Zalabaromfi két cége közötti bankszámlavezetési szerződésről van szó, amellyel más nem állhat kapcsolatban.

A Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója csütörtőkön még azt mondta, hogy a cégcsoport számláit minden előzetes értesítés nélkül zárolta a CIB Bank, és szeptember 1-je óta információt sem kapnak ennek az okáról. A Zalabaromfi két cége emiatt nem tudott fizetést adni sem a 650 dolgozójának, sem a beszállítóknak, az utolsó egyenlegek szerint pedig, mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai.

Nemes Imre vezérigazgató szerint, ha hétfőig nem rendeződik pénzügyi gondjuk, a cégnek vége. Az egyik beszállító úgy látja, hogy a tulajdonos Dale holdinghoz tartozó Gabonatransz pénzügyi nehézségei miatt zárolták a Zalabaromfi bankszámláját. Szerinte a beszállítók és a takarmányt forgalmazók együttes kintlévősége eléri az egymilliárd forintot a Zalabaromfival szemben.

A CIB banktitok miatt nem adhat információt

A munkásgyűlés után, mintegy 150-200 dolgozót autóbuszokkal a CIB Bank zalaegerszegi, Kossuth utcai fiókjához szállítottak, de több beszállító is csatlakozott hozzájuk, hogy demonstráljanak a bank eljárása ellen. Petíciójukat a pénzintézetben átvették, de a dolgozók és termelők képviselőivel csak annyit közöltek, felhatalmazás nélkül a banktitokra hivatkozva nem adhat információt a CIB a történtek hátteréről- közölték pénteken.

Múlt pénteken a CIB Bank tértivevényes postai küldemény és e-mail útján felhatalmazást kért az ügyben érintett ügyfeleitől, hogy a pénzintézet tájékoztatási lehetőségét korlátozó - a banktitok megtartására vonatkozó - kötelezettségét feloldhassa. A lehető leggyorsabb ügymenet biztosítása érdekében a felhatalmazásokat a bank munkatársa a Zalabaromfi Zrt. telephelyén személyesen is át kívánta adni, de azt nem voltak hajlandók tőle átvenni.

Mivel az érintett ügyfelek e hét héátfőéig még nem adták meg a kért felhatalmazást a bank számára, ezért a pénzintézet továbbra sem tájékoztathatja az érintett vállalat szakszervezeti vezetőit, valamint a közvéleményt arról a néhány tényről, amelyek ismerete nélkül a kialakult helyzet megértése nem lehetséges.

A bank ezért felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy mindez azt jelenti: a CIB Bank saját maga kérte az érintettektől, hogy nyilatkozhasson az ügyről, miközben az érintett ügyfelek a banktitok alól történő felmentésünket saját maguktól is kezdeményezhették volna.