Kamatcsökkentéseket várnak Londonban

Vágólapra másolva!
A 2 százalékot meghaladó nyitási veszteség után, a délelőtti kereskedés végén már enyhe pluszban járt a Londoni Értéktőzsde (LSE) fő árfolyammutatója, miután a piacon az a várakozás alakult ki, hogy a héten mégiscsak sikerül valamilyen banki portfolió-tisztítási programot elfogadtatni az amerikai Képviselőházzal. Londonban tartják magukat azok az előrejelzések, hogy soron kívüli kamatcsökkentéseket is végrehajthatnak a vezető ipari gazdaságok jegybankjai.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az LSE vezető indexe, a FTSE-100-as, amely előző nap - még a 700 milliárd dolláros Paulson-terv képviselőházi elvetése előtt - csaknem 5 százalékos veszteséggel zárt, kedden először 3 százalékhoz közeli mínuszban kezdett, de rövid idő alatt nyereségbe fordult.

Az irányadó londoni index késő délelőtt 19 pontos, 0,4 százalékos pluszban volt. A New York-i értéktőzsde fő DJIA mutatója előző este 6,98 százalékot, 777 pontot vesztett zárásra. Ez volt minden idők legnagyobb pontvesztesége, és a súlyos eladási hullámban több mint ezermilliárd dollárral esett a New York-i vezető tőzsdecégek összesített piaci tőkeértéke.

Londonban a keddi kereskedés fő vesztesei a valamelyest javuló hangulat ellenére ismét a bankok voltak, tekintettel azokra a befektetői félelmekre, hogy az eddig is igen szűkös bankközi finanszírozási piac a váratlan amerikai törvényhozási döntés nyomán teljesen befagy.

Nagy vesztes egy brit jelzázlogbank

Az egyik legnagyobb brit jelzálogbank, a Halifax-Bank of Scotland (HBOS) részvénye különösen megszenvedte a keddi nyitást: a papír délelőtt 8 és 12 százalék közötti mínuszokban járt.

Az HBOS árfolyamát azért kíséri különös piaci figyelem, mert folyamatban van a brit ingatlanpiaci válság miatt súlyosan megrendült helyzetű jelzálogkölcsönző átvétele egy másik, általános profilú brit nagybank, a Lloyds TSB által.

A Lloyds TSB-HBOS egyesülést - saját versenyszabályainak mellőzésével - a brit kormány, sőt személyesen Gordon Brown miniszterelnök szorgalmazta, igyekezve piaci alapú mentőakcióval megakadályozni a jelzálogbank elbukását.

A kormánynak ezzel együtt is be kellett avatkoznia a súlyosan megrendült hazai jelzálogszektorban: éppen előző nap jelentették be hivatalosan egy másik nagy jelzálogbank, a Bradford & Bingley 50 milliárd fontnyi, jelentős részben meglehetősen rossz minőségű hitelkinnlevőségének állami kezelésbe vételét. A kormányzati fellépést sürgette, hogy a hétvégén már megkezdődött a lakossági betétek kimenekítése a bankból.

Hossszú és mély recesszót vár a Moody's

A Moody's Economy szerint az előző napi meredek értékpiaci eladási hullám nyomán emelkedhet annak az esélye, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve soron kívüli kamatcsökkentést jelent be. Ezt a cég már a képviselőházi szavazás után azonnal kiadott gyorselemzésében sem zárta ki, azzal, hogy egy ilyen lépést jó eséllyel követne az euróövezeti és a brit jegybank is.

A Moody's Economy szerint "most már nagyon valószínű", hogy az amerikai gazdaság növekedése az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben negatív lesz - vagyis technikai értelemben recesszió következik -, és ha a piaci viszonyok nem rendeződnek gyorsan, "hosszú és mély recesszió" is fenyegetheti az amerikai gazdaságot.

Az amerikai recessziót - amelyet az utóbbi negyedévek viszonylagos stabilizálódása után már kevésbé valószínűsítettek a londoni City elemzői közösségében - londoni elemzők most ismét nagy eséllyel jósolják.

A JP Morgan bankcsoport Londonban kiadott heti globális makrojelentéseinek legutóbbi összeállítása szerint a ház meredeken rontotta a következő negyedévekre szóló amerikai növekedési előrejelzését: a keddel véget ért harmadik negyedévre az eddig várt fél százalékos éves növekedés helyett zéró növekedéssel, az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben pedig egyaránt fél százalékos GDP-visszaeséssel számol, a korábbi 1,0, illetve 2,0 százalékos növekedési prognózis helyett.

Londoni elemzők a brit gazdaságra sem jósolnak sokkal fényesebb közeljövőt: a Centre for Economics and Business Research gazdaságelemző központ új előrejelzése "legalább 15 havi recessziót vagy stagnálást" valószínűsít Nagy-Britanniában.