Ismét jöhetnek a betétdíjas palackok

Vágólapra másolva!
Jövő januártól változhat az italok csomagolása után fizetendő környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos szabályozás, ami egyik oldalról a betétdíjas palackok újabb térhódítását eredményezheti, másik oldalról viszont az üdítők és az ásványvizek árának az emelkedésével járhat. A sör vélhetően olcsóbb lesz.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi termékdíj tekintetében néhány éve már külön szabályokat kell alkalmazni az italok csomagolására. Az Európai Bizottság diszkriminatívnak ítélte ezeket az adózási előírásokat, így 2006-ban eljárást indított Magyarország ellen. Az unió álláspontja szerint kedvezőbb helyzetben vannak ugyanis a belföldi gyártók a külföldi szállítókkal szemben, illetve kifogásolta azt is, hogy különböző adómértéket kell alkalmazni a csomagolás tartalma szerint.

A környezetvédelmi és az igazságügyi tárca által készített, kormányzati elfogadásra váró törvénytervezet a bizottsági kifogások megszüntetése mellett a hulladékprobléma megoldására, illetve a hulladékhasznosításra helyezi a fő súlyt - derül ki a szakmai előterjesztésből. A csomagolásokra vonatkozó uniós követelmény ugyanis 2012-re 60 százalékos hasznosítást ír elő.

A felmérések szerint jelenleg 3 milliárd darab felett van a forgalomba kerülő italtermékek száma, amelyeknek több mint háromnegyedét eldobható palackba, dobozba, üvegbe csomagolják. A visszaváltás és az újratöltés az utóbbi években nagymértékben háttérbe szorult, az alkoholmentes italok piacán alig 5,8 százalékra becsülik a gyártók. Közben pedig egyre nő a fogyasztás mértéke. Szakértői becslések alapján manapság 2 milliárd liternyi italcsomagolás kerül a települési hulladékba, a közterületre vagy éppen az erdőszélre.

Érdemes lesz újratölteni

A jelenlegi szabályozás a csomagolás tekintetében meghatároz egy minimális részarányt, amelynek elérése esetén a gyártó vagy a kereskedő teljes egészében mentesülhet a termékdíj megfizetése alól. A külföldieknek a nagyobb távolság miatt nincs reális gazdasági esélyük az adott részarány elérésére - mutatott rá az Európai Bizottság a kifogásában. Ennek érdekében a jövőben megszüntetnék a részbeni újratöltéssel elnyerhető teljes mentességet, de megmaradna a mentesség a ténylegesen újratöltött csomagolóeszközök után. A módosítás fő célja tehát, hogy a gazdálkodók a termékdíjfizetés helyett az egyébként olcsóbb hulladékkezelést válasszák.

Újratöltés esetén átlagosan 55 százalékban lehetne mentesülni a termékdíj fizetése alól, az anyagában való hasznosítás esetén 60 százalékban, energetikai hasznosítás esetén pedig 40 százalékban. A csomagolás visszagyűjtése és hasznosítása tehát 45 százalékos termékdíjfizetést, míg a visszagyűjtés és újratöltés teljes mentességet eredményezne. A visszagyűjtés legbiztosabb módszere a jól ismert betétdíj ismételt bevezetése lehet.

Emelkedhet az üdítők, ásványvizek ára

Az ellen is kifogást emelt unió, hogy a különböző italok fajtáira eltérő kedvezményrendszert és termékfizetési kötelezettséget ír elő a jelenleg hatályos szabályozás, és nem a hulladék környezetvédelmi költségére helyezi a fő súlyt. Az üdítőre és az ásványvízre például alacsonyabb a díjtétel, mint a sörre vagy a borra. Az anomáliák megszüntetése érdekében a jövőben a termékdíj mértéke független lesz a csomagolás tartalmától, és minden belföldi és külföldi gyártó egyforma összegű fog termékdíjat fizetni. Az egységes díjtétel és más tervezett korrekciók miatt a fizetés egyszerűen kiszámítható, adminisztrálható és ellenőrizhető lesz a tervezet előkészítői szerint.

A termékdíj egységesítése ugyanakkor az alkoholmentes italok, azaz ásványvizek és üdítők esetében közel kétszázalékos áremelkedést eredményezhet. Az alacsonyabb árú termékeknél ez az emelkedés magasabb lehet, míg a drágábbaknál kisebb. A legolcsóbb akciós, illetve háromdecis ásványvizeknél mintegy 8 százalékos emelés, a legdrágább üdítőnél ellenben az átlaghoz közeli drágulás várható. A sörök esetében a termékdíj csökkenni fog (az importnál harmadára), ez összességében két százalék körüli árcsökkenést indokolna. A boroknál az árváltozás az első két évben nem lesz számottevő, míg az egyéb szeszes italoknál 0,7-2 százalékos árnövekedésre kell számítani.