Hullámvasútra ült a forint

Vágólapra másolva!
Reggel még jó erőben volt a forint, ám a nemzetközi piacokon tapasztalható eufória miatti drágulásnak hamar vége szakadt. Tág határok között ingadozott a forint árfolyama egész nap. A budapesti bankközi devizapiacon hétfőn délután fél ötkor 241,45/55 forint volt az euró árfolyama, ami a forint erősödését mutatja ugyan a pénteki 242,30/50 forintos árfolyamhoz képest, ugyanakkor jelentős gyengülés a délelőtti 238,90/239,00 forintos árfolyam után.
Vágólapra másolva!

A kereskedők elmondták, hogy a napi szélsőérték 238,50, illetve a 242,50 forint volt, tartós irányzat kialakulásáról, erőteljes trendről aligha lehet beszélni.

A reggeli/délelőtti erősödés mögött az amerikai jelzálog-hitelintézetek megmentésére irányuló kormányzati erőfeszítés állt egyebek mellett, a gyengülést a kereskedők régiós okokkal indokolták. Az erősödésben élen álló lengyel zlotyt gyengítette, hogy romlottak a lengyel gazdaság növekedési kilátásai, az ország pénzügyminisztere pedig hétfői nyilatkoztában azt hangsúlyozta, hogy jogi tisztánlátást tart szükségesnek az euró bevezetését megelőző, ERM-csatlakozás előtt.

Ahogy hétfőn népesedett be a piac, a befektetők a korábbi iránynak megfelelően a lengyel zloty mellett a forinttól is igyekeztek megválni, ennek eredményeként az euró jegyzése visszatért a 240 forint feletti szintre - tette hozzá Geszti Pál, az ING devizakereskedője, aki évek óta nem látott olyat, hogy a forint vagy a lengyel zloty a hétfőihez hasonló széles sávban mozogjon. (Egyébként a korábbi erősödés eredményeként a lengyel deviza euróhoz mért jegyzése 3,41-3,42-es szinteket ért el, majd innen hirtelen 3,47-re ugrott a kurzus.)

Az euró/dollár keresztárfolyam újabb mélypontjára érkezett, 1,4170 körül alakult. A dollár délutáni jellemző értéke a forinttal szemben 169,95/170,05 forint volt, alig tért el a péntek délutáni 169,80/170,00 forinttól, de napközben az árfolyam széles sávban, 166,65/75 és 170 forint között ingadozott.

Jó hírek Amerikából

A forint kezdeti, s pénteki kurzushoz viszonyított erősödése elsősorban az optimista globális hangulatnak volt köszönhető, amit a két nagy amerikai jelzáloghitelező megmentésére irányuló amerikai kormányzati intézkedés váltott ki. A piaci szereplők szerint ugyanis a Freddie Mac és a Fannie Mae állami kezelésbe vétele megoldhatja a pénzügyi szektor gondjait, ezért elsősorban a bankrészvények piacán volt nagy a vételi érdeklődés. Igaz, ezt nem mindenki gondolja így, a hétfői The Wall Street Journal "élőholt szörnyetegként" emlegeti a Fannie Mae és a Freddie Mac amerikai jelzáloghitel-intézetet. A lap szerint politikai színház zajlik, a két cég jelenlegi formában való megőrzése csak meghosszabbítja a piac agóniáját. A tekintélyes New York-i gazdasági napilap szerint az a baj az, hogy a Bush-adminisztráció az adófizetők pénzén, ráadásul jelenlegi formájában igyekszik lélegeztető gépre kapcsolni a két hitelbiztosító óriást, hogy a világon továbbra is vegyék "Fan és Fred" jelzálogalapú értékpapírjait. "A formális segélyprogram lehűtheti a forrongó hitelpiacot, és a két cég átvészelheti a jelenlegi jelzálogválságot, de ezért alighanem hatalmas árat fognak fizetni az amerikai adófizetők", írta az újság.

A lap szerint a "jelenlegi formában" való fenntartás arra ösztönözheti a két hitelintézetet, hogy még nagyobb kockázatot vállaljon. S bár a kormányzat a gondnokság alá helyezés jegyében meneszti a Fannie Mae és a Freddie Mac felső irányítását, további tisztogatásra lesz szükség, meg kell változtatni az üzleti gyakorlatot a két cégnél, ahová inkább politikai kapcsolatok, nem pedig pénzügyi szakértelem alapján kerültek a vezetők.

Annak, hogy reggelre komoly mértékben erősödött a forint, mindössze az a magyarázata, hogy az amerikai jelzáloghitelezőkkel kapcsolatos fejlemények vasárnap láttak napvilágot, amikor is illikvid, szinte üres volt a piac, tehát nagyon könnyen elmozdítható volt az árfolyam - mondta a szakember.

A dollártól függ a jövő - jön a 240-250 forintos sáv?

Geszti Pál szerint a következő napokban a nemzetközi hangulat befolyásolja majd a forint mozgását. Nevezetesen, ha a dollár erősödik, akkor a forint gyengülni fog, a zöldhasú értékvesztése esetén pedig a forint és a feltörekvő piaci devizák drágulhatnak. Ezt a forgatókönyvet a forint szempontjából a belpolitikai porondokon esetleg bekövetkező változás írhatja felül.

A magyar deviza egyébként július közepe óta gyengülő trend mentén mozog, ha a héten az euró nem gyengül 240 forint alá, akkor a kereskedés áttevődhet a 240-250 forintos sávba - derül ki a MKB Bank prognózisából.

A pénzintézet vezető elemzője, Kondrát Zsolt piaci kommentárjában azt írja: a forintot a potenciális kormányválságon kívül a romló hazai gazdasági kilátások, illetve a szintén ehhez köthető általános régiós gyengülés is negatívan érintik, míg támogatást továbbra is elsősorban a jegybank kamatpolitikája nyújt.