Már találgatják a válság következő áldozatának kilétét

Vágólapra másolva!
A piaci szereplők már azt találgatják, hogy melyik társaság lesz a pénzügyi válság következő áldozata, az AIG mellett felvetődött a Goldman Sachs és a Morgan Stanley neve is. Egy biztos, a befektetési bankok csillaga leáldozóban van, így elképzelhető, hogy ez a tevékenység - felvásárlások után - a kereskedelmi pénzintézetek kötelékében vesz újból lendületet.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb biztosítója, az American International Group (AIG) besorolását két neves nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service is lerontotta.

Az S&P három fokozattal csökkentette az osztályzatot, mondván csökkent a cég rugalmassága, növekszenek a járulékos kötelezettségek, valamint nyugtalanságra adnak okot a halmozódó jelzáloghitelezésből fakadó veszteségek.

Legrosszabkor jött az osztályzatrontás

Az AIG-nek a lehető legrosszabbkor jött az osztályzat rontása, a hitelminősítők lépése ugyanis jelentősen drágítja a túléléshez elengedhetetlenül szükséges hitelfelvételt. A hétfőn 60 százalékos árfolyamveszteséget elszenvedő biztosító sok jóra a keddi kereskedésben sem számíthat, a nyitás előtt elektronikus kereskedésben 40 százalékkal esett az jegyzés, ami a hitelminősítők lépésével magyarázható.

Közben a piacon megindultak a találgatások, hogy melyik társaság lesz a pénzügyi válság következő áldozata - írja piaci kommentárjában a Cashline. A prognózisok szerint a Lehman csődje és a Merrill Lnych felvásárlása után újabb pénzintézet kerülhet a tönk szélére.

A veszélyeztettek között emlegetik az AIG mellett a krízisben kevésbé érintett Goldman Sachs és Morgan Stanley befektetési bankokat. Előbbi cég egyébként szerdán az amerikai piacnyitás után tette közzé legfrissebb gyorsjelentését, amiből kiderül, az üzleti évének harmadik negyedében 70 százalékkal esett a nyereség. A befektetők azonnal reagáltak a számokra: a Goldman Sachs jegyzése több mint 10 százalékkal zuhant.

Egyedül nem állják meg a helyüket

Az amerikai óriások bukdácsolásából arra lehet következtetni, hogy az elmúlt években dollárszázmilliárdos mínuszokat produkáló befektetési bankok csillaga leáldozott. Jelenleg a bankfúziók korát éljük, így könnyen elképzelhető, hogy a gyenge lábakon álló cégek felvásárlását követően ez a tevékenység a kereskedelmi pénzintézetek kötelékében kaphat újabb lendületet.