Gyorsan drágul az élelem Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszországban 12 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára az év első nyolc hónapjában, vagyis négyszer olyan mértékben, mint az Európai Unióban, ahol ez idő alatt az átlagos emelkedés 3 százalékot tett ki - közölte kedden az orosz statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A Roszsztat adatai szerint az Európai Unióban a legnagyobb mértékben - 8,7 százalékkal Litvániában, a legcsekélyebb mértékben, 0,4 százalékkal Görögországban drágultak az élelmiszerek, s leginkább a gabonából készült termékek, az olajok és zsírok, a húsok és húsipari termékek, gyümölcsök, a cukor a lekvárok, a méz és a csokoládé ára nőtt.

Oroszországban ugyanezek a termékek drágultak, de míg a gabonából készült élelmiszerek az Európai Unióban átlagosan 5 százalékkal lettek drágábbak, addig áruk Oroszországban átlagosan 21,6 százalékkal nőtt.

A zöldségek az az Európai Unióban átlagosan 3,2 százalékkal, Oroszországban 19 százalékkal, az olajak és zsírok az unióban 5,3 százalékkal, Oroszországban 17,8 százalékkal drágultak. Míg a cukor, a dzsemmek, a méz és a csokoládé ára az unióban 3,2-3,5 százalékkal, addig Oroszországban 13,7 százalékkal emelkedett. A húsipari termékek ára pedig az az Európai Unióban 4,1 százalékkal, Oroszországban 12,5 százalékkal nőtt.

A hivatalos jelentés szerint az év első 8 hónapjában az oroszországi infláció 9,7 százalékot tett ki, vagyis ez is mintegy négyszerese volt az EU Roszsztat szerinti átlagos 2,3 százalékának.