Házkutatás az Eurosetnél

Vágólapra másolva!
A mobil telefonkészülékek és mobil szolgáltatások terén működő legnagyobb orosz cég, az Euroset (Jevroszety) központi irodájában házkutatást tartott kedden az ügyészség, de senki nem tudja, miért - jelentették az orosz lapok szerdán.
Vágólapra másolva!

A piacon elterjedt, meg nem erősített hírek szerint az Euroset tulajdonosai tárgyalnak a társaság egy részének eladásáról, és az érdeklődő állítólag az MTS (MTSZ) mobil szolgáltató. Az érdekeltek cáfolták a híreszteléseket, de azok makacsul tartják magukat.

Eldar Razrojev, a társaság volt elnöke úgy vélekedett: a házkutatással alighanem valaki le akarta nyomni az eladandó rész árát.

Az Euroset ellen tavaly tavasszal nyomozás indult mobil készülékek csempészésének gyanújával, de az azzal az üggyel foglalkozó illetékesek szerint a keddi házkutatás nincs ezzel összefüggésben. Az akkori eljárás azonban igen sokba került a társaságnak, amennyiben kénytelen volt visszavásárolni korábban kibocsátott kötvényeit.

Az Euroset 2006-ban csak mobil telefonkészülékekből 8,1 milliót értékesített, forgalma 84 százalékkal 3,1 milliárd dollárra nőtt. A társaság akkor 440 fiókot tartott fenn, közel kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Igaz, hogy 2007 végén adóssága 840 millió dollárt tett ki.

Az Eurosetet 1997-ben alapította két orosz vállalkozó, ma is ők a fő tulajdonosok. Az első üzlet 1997-ben nyílt Moszkvában, a következő két évben további öt fiók létesült, és azóta szédítő tempóban nő a fiókok száma és terjeszkedik a cég Oroszországban, illetve a volt Szovjetunió egykori tagköztársaságaiban.

Oroszországban nem a mobil szolgáltatók tartanak fenn saját boltokat, hanem több cég is foglalkozik e szolgáltatások - és mellette mobil telefonok - értékesítésével. E társaságok közül az Euroset már korán bővítette kínálatát vezetékes készülékekkel, fényképezőgépekkel és MP3-as lejátszókkal, valamint saját kiegészítőkkel, s mindezt viszonylag alacsony áron kínálja, a tömegeket célozva meg.