Menekül a tőke Oroszországból

Vágólapra másolva!
Londoni értesülések szerint beavatkozásra kényszerült az orosz jegybank a rubel védelmében, miután - szintén londoni elemzők számításai szerint - a múlt hónapban több mint 20 milliárd dollár tőke távozott az orosz piacról a Grúziával kitört fegyveres konfliktus nyomán.
Vágólapra másolva!

A Financial Times pénteki elemzése szerint a rubel eddig egyirányú, erősödésre játszó fogadások tárgya volt a piacon, tekintve az ásványi kincsekben gazdag Oroszország nettó külső hitelezői pozícióját, fenntartható kereskedelmi és költségvetési többleteit, és az általa birtokolt devizakészletet, amely a harmadik legnagyobb a világon.

A Goldman Sachs befektetési bank adatai szerint azonban az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki az országból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A tőkekiáramlás az augusztus 29-ével zárult héten már jóval kisebb ütemű volt, 1,7 milliárd dollárnyi, bár az elmúlt két napban a rubel 2 százalékot süllyedt a dollár-euró kosárhoz képest, ami kiújuló tőkemenekülésre utal, áll a londoni gazdasági napilapban.

A Financial Times által idézett devizapiaci kereskedők szerint az orosz jegybank a rubel alátámasztására 3,5-4 milliárd dollárt dobott piacra tartalékából, sőt az MDM Bank moszkvai kereskedői szerint a beavatkozás mértéke elérhette a 4,5 milliárd dollárt.

A jegybank elnöke 5 milliárd dollárra tette az augusztusi tőkekiáramlást, de a Lehman Brothers befektetési bank felzárkózó piaci elemzésekért felelős alelnöke, Ivan Csakarov ezt "erősen valószínűtlennek" nevezte. Csakarov közölte: cégének számításai szerint az augusztusi tőkekiáramlás legalább 15-20 milliárd dollár volt.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott múlt heti telekonferencián ugyanakkor a ház szakértői azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", az orosz gazdaság szuverén adósi mutatói nagyon erősek, a központi devizatartalék pedig több mint 580 milliárd dollár, ami hatalmas ellenállóképességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.