Globális pénzügyi felügyeletet ajánl Brown

Vágólapra másolva!
Gordon Brown, brit miniszterelnök bejelentette: javasolni fogja a világ vezető pénzügyi tisztviselőinek a pénzügyi folyamatok felügyeletének globálissá tételét.
Vágólapra másolva!

A kormányok nem tudnak mindent magukra vállalni, és ez nem is a feladatuk, de a piacra sem lehet mindent rábízni - mondta kedden, a brit Munkáspárt éves kongresszusán Gordon Brown, ostorozva a hatalmas banki prémiumok gyakorlatát, egyben komoly szociális intézkedéseket bejelentve.

Brown az évtizedek óta példátlan piaci felfordulására utalva kijelentette: nem lett igazuk azoknak, akik a "nagy kormány" dogmáját hirdették, de ugyanígy nem bizonyult helytállónak a szabadjára engedett piaci erők dogmája sem. Az elmúlt időszak eseményei után nem kevesebb a feladat, mint a globális pénzügyi rendszer újjáépítése.

A brit kormányfő ehhez többpontos cselekvési tervet ismertetett. Ezek közé tartozik minden pénzügyi tranzakció átláthatóvá tételének előírása, valamint a megfelelő kockázatkezelés megkövetelése a bankoktól. - Nem szabad megengedni, hogy banki igazgatótanácsi tagok azt mondják: nem ismerték fel az általuk vállalt kockázat mértékét, és utána elvonuljanak - mondta hatalmas tapsvihar közepette Brown.

Ne jutalmazzák a spekulációt!

A miniszterelnök közölte: javaslatai között szerepel, hogy a prémiumok ne a rövid távú spekulációs ügyleteket jutalmazzák. Alistair Darling pénzügyminiszter már előző nap elhangzott kongresszusi beszédében kijelentette: a kormány megvizsgálja a hatalmas banki prémiumok kiosztásának "kultúráját", mert szavai szerint ez a jutalmazási rendszer vezetett torz döntéshozatali mechanizmushoz a bankoknál.

Darling nem részletezte, hogy a kormány milyen lépésekre készül ebben az ügyben. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) elnöke azonban tőkekövetelményi szigorításokat helyezett kilátásba olyan bankok számára, amelyek jutalmazási rendszere a hatóság szerint szélsőséges kockázatvállalásra ösztönzi az alkalmazottakat.

Brown keddi felszólalásában közölte azt is: mivel a tőkefolyamatok globálissá váltak, a szabályozói és felügyeleti rendszerek sem maradhatnak nemzeti keretek között, ezeknek is globálissá kell válniuk.

Reformra szorul a Valautalap

A kormányfő ezt már korábban is javasolta, mondván: a modern gazdaságtörténet első, ténylegesen globális pénzügyi válsága zajlik, aminek kezelésére a II. világháború óta kialakult pénzügyi intézményrendszer alkalmatlan. Brown többször hangoztatott véleménye szerint ennek teljes átalakítását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kell kezdeni, amelyet úgy kell megreformálni, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be a világgazdaságban.

A kormányfő keddi beszédében többször hangsúlyozta, hogy a Munkáspárt a társadalmi igazságosság pártja. Brown szerint a Labour a mindenkinek ingyenesen járó állami egészségügyi ellátás pártja is. Ennek jegyében a miniszterelnök bejelentette: jövő áprilistól minden, 40 éven felüli brit jogosult lesz teljes körű, térítésmentes orvosi állapotfelmérésre, szavai szerint "a világon egyedülálló módon". Emellett a rákbetegek kezelésére szolgáló vényköteles gyógyszerek úgynevezett receptdíját is eltörlik, vagyis az NHS, az állami egészségügyi rendszer keretében kiváltott ilyen gyógyszerek ingyenessé válnak.