Korrigálhatják a GDP-adatot

Vágólapra másolva!
Az elemzők nem hisznek benne, hogy - az előzetes adatnak megfelelően - valóban 2,2 százalékra jön ki a második negyedévi gazdasági növekedés. Élénkülés majd jövőre várható - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak sejteni lehet, hogy mi okozta az előzetes adat szerint 2,2 százalékos második negyedéves GDP-növekedést, az eddig megjelent információk alapján azonban sok jót nem várnak az elemzők a részletektől. A KSH pénteken teszi közzé az első körben még csak a termelési oldalról becsült statisztikát, még enyhén korrigálhat a korábban megjelent bővülési ütem mértékén.

Németh Dávid, az ING senior elemzője szerint nem kizárt, hogy lesz változás az alacsonyabb irány felé, mivel a felhasználási oldalon nincs olyan tétel, amely ilyen ütemben segíthetné a növekedést. A belföldi kereslet ugyanis rendkívül silány - tette hozzá Németh.

A kiskereskedelmi adatok kifejezetten rosszak voltak, a háztartások természetbeni társadalmi juttatásokkal együtt mért fogyasztása továbbra is gyengébb a tavalyinál. A közösségi fogyasztást a 2007 utolsó negyedévének kifejezetten magas, 5,5 százalékos növekedését leszámítva, szintén csökkenés jellemezte az elmúlt másfél évben, és valószínűleg most is megismétlődik az első negyedév visszafogottsága.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás esetében is kizárt az érdemi javulás a múlt pénteken megjelent beruházási adatok második negyedéves, 2,1 százalékos csökkenése alapján, következésképpen a belföldi felhasználás akár több mint 1 százalékkal csökkenhetett egy év alatt.

A nettó export sokkal visszafogottabban teljesített, mint az elmúlt negyedévekben. A behozatali dinamika növekedését a kivitel mérséklődése kíséri, ami csak súlyosbodhat a későbbiekben. Bár a belföldi kereslet nem lesz olyan gyér, mint egy negyedéve volt - vagyis kevésbé kell kompenzálni azt -, összességében a GDP üteme inkább az első három hónap 1,7 százalékos növekedése irányába igazodhat.

A termelési oldalon a fő kérdés az, hogy a mezőgazdaságban a bőséges gabonatermés milyen mértékben segítette, valamint a szolgáltatás mennyire mérsékelte a növekedést. Az utóbbi szektort a nettó bérek ismételt növekedésének már nem kellene visszafognia, azonban a gáz árának emelése és a hiteltörlesztések visszavethetik a fogyasztást. A lakásépítések elmaradása sem segíti a kínálati oldalt, az ipar teljesítménye pedig kisebb az átlagosnál.

A kilátások nem biztatóak - mondta Németh. Az uniós pénzekből finanszírozott beruházások fellendülése jövőre tolódhat, az építőiparban is csak mérsékelten lehet az államra számítani. A fogyasztás esetében sem körvonalazódnak még a kedvező jelek, mindkét terület egy év alatti növekedési üteme jó esetben is csak az utolsó negyedévben fordulhat át pozitívba.

Eközben az európai gazdaságban még a harmadik negyedévben is recesszió várható, az export-import olló tovább zárulhat, és ez egészen 2009 második félévéig folytatódhat.

Jövőre ugyanakkor a Mercedes-beruházás kezdete, a választások előtt enyhén bővülő állami építkezések és az uniós pénzek miatt gyorsabb sebességre kapcsolhat az állóeszköz-felhalmozás, az év egészében, a 2008-ban várt 2,2 százalékos növekedéshez képest enyhén izmosabb, 3 százalékra tornázhatja fel magát a gazdaság.