Szabadesésben a jelzáloghitelezők

Vágólapra másolva!
A két amerikai jelzáloghitelező - Freddie Mac, Fannie Mae - jegyzése Frankfurtban hatalmasat esett, miután az állami kezelésbe vétel miatt a részvényesek jogait felfüggesztették.  
Vágólapra másolva!

A Freddie Mac és a Fannie Mae amerikai jelzáloghitel-piaci pénzintézetek részvényei hétfőn meredeken, 55, illetve 39 százalékkal estek a frankfurti tőzsdén, miután a két céget állami kezelésbe vették. (A két vállalat részvényeinek árfolyama egyébként több mint 90 százalékkal esett már az elmúlt egy évben, együttesen 15 milliárd dollár volt a veszteségük.)

A két cég részvényesei, akiknek jogait az állami kezelésbe vétel miatt átmenetileg felfüggesztették, veszteséget szenvednek el, miközben a bankszektor lélegzetvételhez juthat. Azt, hogy az ágazat szempontjából indokolt a lépés bizonyítja az európai bankszektor Stoxx Europe indexének hétfői nyitás után mutatott 7,5 százalékos erősödése.

Az állami mentőakció keretében jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat vásárolnak fel, tőkét és hitelt nyújtanak a pénzintézeteknek az amerikai pénzügyminisztérium és a Federal Reserve alapjaiból. A két pénzintézet napi ügyeinek intézését a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) veszi át, meghatározatlan időre.

A két cég május végén együttesen mintegy 5 ezer milliárd dollárnyi saját és garantált követeléssel rendelkezett, ez az összeg az éves amerikai hazai össztermék (GDP) több mint egyharmadának felel meg, az ország teljes hitelállományának mintegy felét teszi ki. Követeléseik majdnem 20 százalékának erejéig külföldi, főleg ázsiai központi bankoknak tartoznak, kötvényekben.