Benelux akció egy bank mentésére

Vágólapra másolva!
Európai uniós, holland és belga politikusok, illetve jegybankárok kezdtek tárgyalásokat a Bloomberg értesülései szerint a bajba került belga bank, a Fortis jövőjéről. A cég Belgium legnagyobb pénzügyi szolgáltató vállalata, de jelentősek holland és más külföldi érdekeltségei is.
Vágólapra másolva!

Itt találja a hitelválsággal kapcsolatos összes hírt!

A holland jegybank elnöke, Nout Wellink és a pénzügyminiszter, Wouter Bos Brüsszelbe utazott, hogy tárgyalásokat kezdjen a belga kormánnyal a Fortis sorsáról. Az Európai Központi Bank kormányzója, a francia Jean-Claude Trichet ugyancsak találkozott a belga miniszterelnökkel, Yves Leterme-mel és a pénzügyminiszterrel, Didier Reyndersszel vasárnap.

A Fortis 20 százalékot esett a brüsszeli tőzsdén pénteken, miután képtelen volt a tervezett 8,3 milliárd eurós (12,1 milliárd dolláros) tőkeemelés végrehajtására. A bank helyzete saját közlése szerint "szolid", de azért a tartalékait szerette volna feltölteni.

Nem annyira megnyugtató a helyzet

Hogy annyira mégsem megnyugtató a helyzet, azt mutatja, hogy több ország miniszterei tárgyalnak a bank jövőjéről, és a De Tijd című lap szerint akár az átmeneti államosítás sem kizárt, ha nem sikerül legalább részben értékesíteni a Fortis eszközeit. A potenciális vevők között a holland ING csoportot és a francia BNP Paribas-t emlegetik, bár ezek állítólag nem fizetnének annyit, amennyit a Fortis szeretne. A Het Financieele Dagblad viszont már azt is tudni véli, hogy az ING mindenképpen kiesett a vevőjelöltek közül.

A cég szeptember 26-án a "szolid" helyzet bejelentése mellett azt is közölte, hogy menesztették az ideiglenes vezérigazgatót, és Herman Verwilst helyére Filip Dierckx került.

Vevőt keresnek

A menedzserek és a kormányilletékesek most azon dolgoznak a hírek szerint, hogy vevőt találjanak a bank egészére vagy legalább egyes részlegeire - írta a Wall Street Journal.

A Fortis árfolyama idén 71 százalékkal esett Brüsszelben, ezzel a második legrosszabb teljesítményt nyújtotta a 69-tagú, európai bankokat és pénzügyi szolgáltatókat tömörítő Bloomberg Europe Banks and Financial Services Indexben. Így a cég piaci kapitalizációja 12,2 milliárd euróra csökkent.

A Fortis, amelynek központjai Brüsszelben és Amszterdamban vannak, azért szorul tőkebevonásra, hogy finanszírozni tudja az ABN Amro Holding NV eszközeinek tavalyi megvásárlását, amire 24,2 milliárd eurót költenek. A felvásárlás szerencsétlen időpontban kezdődött, hiszen ekkor robbant ki az amerikai jelzálogválság.

A Fortis 5,2 millió lakossági ügyféllel rendelkezik és 85 ezer embert foglalkoztat, körülbelül 2500 fiókjában.

A Fortis 1990-ben jött létre, amikor a holland NV Amev és a belga AG Group biztosítók a holland VSB bankkal egyesültek.