Három ország államosítja a belga nagybankot

Vágólapra másolva!
Az első hírek után immár valósággá vált, hogy állami pénzből mentik meg a hatalmas belga bankot, a Fortist, amelyet részlegesen államosítanak. A cégbe 11,2 milliárd eurót tesz bele a három Benelux ország: Hollandia, Belgium és Luxemburg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A belga-holland óriásbank, a Fortis, amely hatalmas biztosítási üzletággal is rendelkezik, mentőövet kap a három Benelux-kormánytól - ezt vasárnap jelentette be Yves Leterme belga miniszterelnök. Szerinte ez megmutatja a befektetőknek és a betéteseknek egyaránt, hogy a Fortist nem engedik összeomlani, nem lesz a pénzintézet a hitelválság áldozata.

Leterme mindezt a három Benelux-ország vezetőinek és jegybankárainak tárgyalása után jelentette be. Az egyeztetésen részt vett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is.

Az egyezség nyomán arra kötelezik a Fortist - amelynek két székhelye van, az egyik Belgiumban, a másik Hollandiában -, hogy adja el a holland ABN Amróban meglévő részesedését, amelyet tavaly vásárolt meg 24 milliárd euróért.

A Fortis elnökét, Maurice Lippenst lemondatják, és egy külső embert hoznak a társaság élére.

A mentőterv részeként Belgium 4,7 milliárd eurót invesztál a bankba, Hollandia 4 milliárdot tesz be, így mindkét állam 49-49 százalékos részesedést kap a Fortis adott országban lévő üzletágaiban és részlegeiben. Luxemburg 2,7 milliárd eurót fektet be a bank ottani részlegeibe - ez szintén 49 százalékos részt ad majd a miniállamnak.

A Fortis Belgium legnagyobb bankja, és a legnagyobb munkaadó a magánszférában. A Fortis részvényei 5,18 eurón álltak meg pénteken, miután a befektetők a fizetésképtelenség bejelentésétől tartottak. A pénteki árfolyam tíz éve a legalacsonyabb értéket jelenti - a CNN szerint.

A Fortis cáfolta, hogy azonnal fizetési problémái lennének, de a hírek szerint nagy bajban volt amiatt, hogy részt vett a banktörténet addigi legnagyobb felvásárlásában, amikor tavaly 70 milliárd euróért három bank megszerezte az ABN Amrót. A Fortis részesedése az ügyletben 24 milliárd eurót tett ki.