Lélektani határt lépett át a dollár

Vágólapra másolva!
Szerda éjszaka a dollár euróhoz mért jegyzése áttörte a lélektaninak tartott 1,40-es szintet, s elemzők szerint az amerikai deviza folytathatja a szárnyalását. Ez a folyamat negatív hatást gyakorolhat a forint árfolyamára, amit nem befolyásolt számottevően a reggeli inflációs adat.
Vágólapra másolva!

Az eurót csütörtök reggel 239,50 forinton jegyezték, majd 240 forint fölé ugrott az árfolyam, nem sokkal délelőtt tíz óra után pedig e szint körül ingadozott a kurzus.

A magyar deviza árfolyamára nem gyakorolt számottevő hatást a Központi Statisztikai Hivatal által reggel közölt inflációs adat - mondta Kolba Miklós, az ING devizakereskedője, aki hozzátette: a piacon nincs jelentős forgalom, az euró jegyzése 238 és 242 forint között mozoghat, ha nem lesz rendkívüli esemény. Alapvetően egyébként a dollár euróhoz mért árfolyamának változása befolyásolja a bankközi devizapiac irányát, a zöldhasú erősödése a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is kedvezőtlenül hat.

Az amerikai deviza egyébként folytatta jó szereplését, az euróhoz mért kurzusa az éjszaka áttörte a lélektani határnak tekintett 1,40-es szintet, reggel 1,3930-nál tartott az árfolyam. Ráadásul a Commerzbank elemzői szerint a 1,3837-ig erősödhet az amerikai deviza európai társával szemben részben azért, mert az Európai Bizottság a növekedési kilátásokkal kapcsolatban negatív nyilatkozatokat tett.