Február 25-én kezdődik a Mol-OMV per

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. kézhez vette az OMV keresetét és a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma idéző végzését, amellyel a bíróság jövő február 25-re kitűzte az első tárgyalást. A Mol hétfőn a BÉT hivatalos honlapján közzétett közleménye szerint az OMV Clearing und Treasury GmbH (OMV) a Mol ellen "kölcsönzött részvények saját részvény jellegének és szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt indított pert".
Vágólapra másolva!

Az osztrák, részben állami tulajdonban lévő olajtársaság a Mol közgyűlését követően, május 19-én jelentette be, hogy keresetet nyújt be a Mol áprilisi közgyűlésén hozott összes határozat ellen, a szavazás jogszerűtlenségére hivatkozva. Az OMV keresetében lényegében három kifogás szerepelt: az OMV álláspontja szerint a közgyűlési határozatokat olyan részvényesek - köztük a Magnolia, az OTP, az ING Bank, az MFB Invest, a BNP Paribas és a CEZ - szavazatával fogadták el, amely részvényesek nem szavazhattak volna a Mol éves rendes közgyűlésén. Az OMV álláspontja szerint ugyanis ezek a részvényesek valójában a Mol saját részvényeivel szavaztak, így az OMV azt is kérte a bíróságtól megállapítani, hogy a Magnoliánál, az OTP-nél, az MFB Investnél, az ING Banknál, a BNP Paribas-nál és a CEZ-nél lévő Mol-részvények valójában saját részvényeknek tekintendők. A saját részvények pedig sem szavazati joggal nem járnak, sem osztalékra nem jogosítanak.

A Mol időközben bejelentette, hogy visszahívja az OTP Banknak és az MFB Invest Zrt.-nek kölcsönadott Mol részvényeket, amelyek így még az osztalékfizetés megfeleltetési napja előtt visszakerülnek a magyar olajcéghez. Az OTP Banknak korábban a Mol 8 millió 757 ezer 362, az MFB Invest Zrt.-nek 4 millió 513 ezer 271 részvényt adott kölcsön. Az OMV erre reagálva azt közölte, hogy ez alátámasztja korábbi álláspontját, miszerint "ezeket a struktúrákat a Molnak meg kell szüntetnie, mivel ezek a részvények saját részvénynek minősülnek, tehát sem szavazati, sem osztalékhoz való jogok nem társulhatnak hozzájuk." A magyar szabályok szerint értékpapírkölcsönzés esetén, amivel a Mol is élt, szerződésben kell megállapodni a szavazati jog gyakorlására vonatkozóan.

A kölcsönadott részvényekhez fűződő szavazati jog gyakorlása kapcsán a tőkepiaci törvény csak azt írja elő, hogy erről a kölcsönszerződésben kell megállapodni. Ugyanakkor a törvény utal a Polgári Törvénykönyv pénzkölcsönzésre vonatkozó szabályaira, miszerint az értékpapírkölcsönzés pénzkölcsönzésnek minősül, így minden jog a kölcsönbevevőre száll.