Túlkínálat fenyegeti az olajárat

Vágólapra másolva!
Londonban csökkent, New Yorkban minimálisan emelkedett a kőolaj ára hétfőn zárásra. A hurrikánok által fenyegetett Mexikói-öbölben állt az amerikai termelés jelentős része, ennek nyomán várhatóan számottevően visszaesinek az USA készletei. Az OPEC az év végére túltermelést jelez előre.
Vágólapra másolva!

AAz Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 65 cent csökkenéssel 103,44 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 11 centtel 106,34 dollárra erősödött.

A szakértők rámutattak: napközben jóval egy dollárt meghaladó nyereségen is állt az olajár. Ez később csökkent, sőt kora este már egy dollárnál nagyobb veszteségen is volt arra a várakozásra, hogy az OPEC keddi értekezletén a szervezet termelésének a szinten tartásáról döntenek. Egyes értesülések szerint az OPEC egyidejűleg arra hívja majd fel a túltermelő tagországokat, hogy csökkentsék kvótaszintjükre a termelésüket.

A hurrikánok mozgatják az árat

Megfigyelők szerint a következő napokban az egyik legfontosabb ármozgató az Ike névre keresztelt hurrikán lesz. Ennek ereje ugyan a kettes fokozatra gyengült Kuba partjainál hétfőn, de a szakértők előrejelzése szerint a veszélyes hármas fokozatra erősödhet, amikor kedden délután eléri a Mexikói-öblöt. Itt történik az amerikai olajtermelés negyede és a gáztermelés 15 százaléka. A Mexikói-öbölben az amerikai olajtermelés 79,4 százaléka, a gáztermelés 64,2 százaléka állt hétfőn azután, hogy a múlt héten gyakorlatilag nem volt termelés a térségben a Gustav hurrikán miatt.

A hurrikánveszély elmúltával a termelés csak lassan áll helyre, mert a Mexikói-öböl felé tart egy újabb, Ike névre keresztelt hurrikán. Emiatt több olajtermelő cég úgy döntött, hogy nem indítja újra a termelést, megvárja, hogy elvonuljon az Ike.

A szakértők arra számítanak, hogy a múlt héten jelentősen csökkent az amerikai olajtartalék és a feldolgozott olajtermék-tartalék, mert a Gustav hurrikán miatt komoly fennakadások voltak az olajtermelésben, illetve az olajimportban. A Reuters által megkérdezett nyolc szakértő véleményének az átlaga szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 4,3 millió hordóval, a benzintartalék 4,2 millió hordóval, a fűtőolajat és dízelolajat tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék 2,5 millió hordóval csökkent. A szakértők előrejelzése szerint az olajfinomítók kapacitáskihasználtsága 8,2 százalékponttal esett.

Sok lesz az olaj a piacon

Túlkínálat lesz kőolajból a piacokon az év végéig, ha marad az OPEC jelenlegi termelési szintje - mondta hétfőn az OPEC elnöke Bécsben. Sakin Helil egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy kedden Bécsben döntenek az OPEC olajügyi miniszterei a szervezet termelési összkvótájáról. Helil azt mondta Bécsbe érkezve, hogy a piacokon igen sok a kőolaj, és az olajkartell megvitatja a termelés csökkentésének a lehetőségét.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint ez azt jelenti-e, hogy a szervezet csökkenti a termelését, az OPEC elnöke azt felelte: Nem tudom, de tárgyalunk róla. Szerinte mindenki egyetért azzal, hogy a jelenlegi termelési szint mellett a világpiacon napi 0,5-1,5 millió hordó túlkínálat lesz a jövő év elejére.