Vágólapra másolva!
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) kisebbségi csomagját a jelenlegi közvetlen tulajdonos, a Magyar Villamos Művek Zrt. értékesítheti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - derül ki a szerdán megjelent kormányhatározatból.
Vágólapra másolva!

Ez a jogszabályok szerint azt is jelenti, hogy a bevétel az MVM-et illeti meg.

A határozat megfogalmazása szerint a kormány szükségesnek tartja, hogy az MVM tulajdonosi befolyása - az állami vagyon értékének megőrzése és a kiegyensúlyozott működés érdekében fokozatosan - csökkenjen az átviteli rendszerirányítási tevékenységben.

A Mavir kisebbségi csomagját az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében értékesítik. Az ÚTP részleteiről augusztus 31-én Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb 50 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a befektetők.

A program része az MVM-ben lévő 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont jelentő részvénycsomagjának eladása is a jövő év november 30-ig.

Az ÚTP kerestében elsőként az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ből legalább 25 százalék mínusz egy szavazati jogot jelentő részvényt értékesítenek 2009. május 31-ig.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. február elején hirdette meg az Új Tulajdonosi Programot, azzal a céllal, hogy elindítsa a tulajdonszerzés és polgárrá válás útján azokat is, akiknek ehhez ma nincs elég saját ereje.