Egyesül két brit nagybank, a Lloyds TSB és az HBOS

Vágólapra másolva!
Egyesül a tőkeérték alapján legnagyobb brit lakossági nagybank, a Lloyds TSB és a Halifax-Bank of Scotland (HBOS), a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, miután ez utóbbi az elmúlt néhány kereskedési nap alatt elvesztette piaci tőkeértékének több mint a felét a kiskereskedelmi kihelyezéseinek bankközi piaci refinanszírozásával kapcsolatos befektetői félelmek miatt.
Vágólapra másolva!

Az összeolvadásról, amelynek előkészületeiről napközben már hírek terjedtek el a piacon, szerdán késő este született meg a végleges megállapodás.

A részvényenkénti 2,32 fontos - az HBOS-t 12 milliárd fontra értékelő - vételár jelentős prémiumot tartalmaz az HBOS szerdai zárójához képest: a jelzálogkölcsönző papírja rendkívül széles, 88 penny és 2,20 font közötti kilengések után, 19,18 százalékos veszteséggel 1,471 fonton zárt a Londoni Értéktőzsdén. A legnagyobb brit lakossági jelzáloghitel-intézet már hétfőn is 18 százalékos, kedden további 21,72 százalékos árfolyamveszteséggel zárt. Ezt tetézte a szerdai, csaknem 20 százalékos újabb zárási veszteség. Az HBOS részvénye a múlt hetet még 3 fonton zárta az LSE-n.

Az HBOS pozíciója azért rendült meg minden más brit bankénál nagyobb mértékben, mert a piacon kételyek merültek fel a cég hitelezési tevékenységének finanszírozása kapcsán. A nagy brit jelzálogkölcsönzőkre jellemző módon az HBOS is elsősorban a nagybani likviditáspiacon végzi refinanszírozását, semmint lakossági betéti forrásokból. Ráadásul az HBOS fő működési területe a brit ingatlanpiac, amely évtizedek óta a legsúlyosabb válságát éli.

A brit bankrendszer integritásának fenntartásával kapcsolatos kormányzati aggodalmakat jelzi, hogy a BBC értesülése szerint Gordon Brown miniszterelnök személyesen is bekapcsolódott a Lloyds TSB és az HBOS összeolvadási tárgyalásaiba. Brown állítólag nyíltan kijelentette a Lloyds TSB elnökének, Sir Victor Blanknek, hogy "hasznos volna", ha a Lloyds megvenné az HBOS-t, véget vetve a jelzálogkölcsönző intézet körüli piaci bizonytalanságnak. Az összeolvadással a legnagyobb brit lakossági bankcsoport jönne létre, 28 milliárd font tőkeértékkel.

A Lloyds TSB-HBOS tranzakció az első nagy konszolidációs ügylet az európai bankpiacon azóta, hogy a hét elején csődbe ment a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers.