Padlót fogott az új-zélandi dollár

Vágólapra másolva!
A gyengélkedő gazdaság miatt a vártnál nagyobb kamatcsökkentést hajtottak végre az új-zélandi jegybankárok, emiatt a héten jelentősen esést volt kénytelen elkönyvelni a helyi deviza. 
Vágólapra másolva!

Kétéves mélypontra süllyedt a feltörekvő piaci devizák közé sorolt új-zélandi dollár, miután az ország jegybankja szerdán a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentette az irányadó kamatszintet.

A piac arra számított, hogy wellingtoni jegybankárok 25 bázisponttal viszik lejjebb a kamatot, ezzel szemben a döntéshozó testület 50 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette a rátát.

Három százalékot veszített értékéből az új-zélandi dollár

A meglepő mértékű monetáris lazítás megzavarta a piaci szereplőket, akik az alacsonyabb kamat miatt elkezdtek kiszállni az új-zélandi dollárban tartott befektetéseikből, ezzel előnyhöz juttatva a japán jent és a dollárt. Az új-zélandi dollár amerikai fizetőeszközel szemben a jegybanki lépést követően közel 3 százalékkal gyengült, így a jegyzés 2006 októberében látott szintre esett. (Később korrigált a kurzus, ami jelentős esések után általános jelenség.)

Elemzők szerint a vártnál nagyobb kamatláb-csökkentés vélhetően a globális kilátásokkal kapcsolatos aggodalmat tükrözik, a lépéssel egy komolyabb gazdasági mélyrepülést próbálnak megelőzni a jegybankárok - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Az új-zélandi jegybank (RBNZ) a lépés indoklásában pedig hangsúlyozta a lakáspiac gyengélkedését, a lakosság kedvezőtlen jövedelmi helyzetét, valamint kiemelt kockázatként említette a világgazdaság lassulással kapcsolatos kockázatokat.

Visszaszorul a carry trade

"Az RBNZ segített visszasüllyedni az új-zélandi dollárnak a jogosan kiérdemelt helyére. A gyenge pénz fontos szerepet játszhat az ország gazdaságának talpra állításában" - kommentálta a helyzetet John Hardy a Saxo Bank szakembere. A jövőben egyébként a jegybank újabb lépéseket tesz, hogy felrázza a gazdaságot, egyes prognózisok a következő hónapokra további kamatcsökkentéseket valószínűsítenek.

Piaci elemzők szerint az új-zélandi monetáris lazítás nyomán visszaszorulhatnak a carry trade-ügyletek, jelentősen szűkült ugyanis a hozamkülönbség japán és az új-zélandi kamatszint, illetve hozamok között.