Buffett fűtötte a Wall Streetet, de nem eléggé

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak, miközben alig mozdultak el a keddi záró szinthez képest a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,1 százalék (2,35 pont) emelkedéssel 2156 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 10 825 ponton zárt 0,3 százalék (29 pont) mérséklődéssel. A Goldman erősödött, az AIG és a WaMu hatalmasat bukott szerdán a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A kereskedők rámutattak: a befektetők továbbra is tartanak attól, hogy a törvényhozási iszapbirkózás késleltetheti és/vagy gyengítheti a tervezett 700 milliárd dolláros, a pénzügyi ágazat megmentésére kidolgozott kormányzati tervet, ami növeli az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot.

Ezzel szemben reménysugár, hogy a világ leggazdagabb embere Warren Buffett 5 milliárd dollárért vásárolt részesedést a Goldman Sachs Group Inc.-ben (GS), ami sokat javított a pénzügyi ágazat megítélésén, a Goldman árfolyama 6,4 százalékkal emelkedett is. Igaz, Buffett arról is beszélt, hogy "amit most átélünk, az egy gazdasági Pearl Harborra" emlékeztet.

Jönnek a japánok?

További kedvező hír a GS-nél, hogy a harmadik legnagyobb japán bank is azt fontolgatja, befektet a Goldman Sachsba. Amennyiben a japán média által felröppentett hír igaznak bizonyul, a héten ez már a harmadik nagy japán bevásárlás lenne a Wall Streeten.

A Nomura és a Mitsubishi is a nehéz helyzetbe került Wall Street-i befektetési bankokból, illetve azok maradványaiból szemezgetne, múlt hét végi és e hét eleji japán hírek szerint.

Tovább esett két korábban már nehéz helyzetbe került pénzintézet

Óriási veszteséget könyvelhettek el ugyanakkor az AIG részvényesei, miután a világ legnagyobb biztosítója úgy döntött, elfogadja a kormányzati segélyt, a 85 milliárd dolláros hitelt. Ezek után az AIG árfolyama 33 százalékot esett a Marketwatch.com szerint.

A Washington Mutual Inc. pénzintézet 29,4 százalékot esett, miután a Standard & Poor's hitelminősítő csökkentette a cég besorolását, és arra figyelmeztetve, hogy a WaMu várhatóan nem egyben talál új gazdára, hanem darabokban kell eladni.

Bernanke ismét megszólalt

Washingtonban szerdán folytatódott Ben Bernanke "road showja"; az amerikai jegybank (Fed) elnöke a kongresszus egyesített gazdasági bizottsága és a pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt jelent meg. Bernanke keddi meghallgatásához hasonlóan szerdán is sürgette a kongresszust, hogy mielőbb adjon zöld fényt a pénzügyi ágazat megsegítésére kidolgozott 700 milliárd dolláros kormányzati mentőövnek.

Bernanke rámutatott: a további gazdasági gyengülés kockázata "komoly aggodalmat" okoz. A Fed figyelemmel kíséri az eseményeket, szükség esetén azonnal lépéseket tesz a gazdaság élénkítése céljából - tette hozzá. A befektetők ezek után azt várják, hogy a Fed csökkentse a kamatlábakat.

Szerdán ismertetett adat szerint az Egyesült Államokban augusztusban a vártnál nagyobb mértékben, 2,2 százalékkal, éves szinten 4,91 millióra csökkent a meglévő lakóingatlanok értékesítése. Elemzők 1 százalékos csökkenést vártak, 4,95 millióra.