Többségbe kerülhetnek a bécsiek a pesti tőzsdében

Vágólapra másolva!
Az osztrák befektetők eddig is nagy többségben voltak a Budapesti Értéktőzsde tulajdonosai között. A PSZÁF engedélyezte, hogy a bécsi tőzsde részesedése egyedül 50 százalék fölé nőjön.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Wiener Börse AG többségi tulajdont szerezzen a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT).

A felügyelet honlapján közzétett határozat szerint a bécsi tőzsde 50,4525 százalékra növelheti részesedését a BÉT-ben. Ezáltal az osztrák börze a BÉT által részben tulajdonolt Központi Elszámolóház és Értéktárban (Keler) 46,67 százalékos közvetett tulajdonra tesz szert.

A Wiener Börse júniusban jelentette be, hogy megvásárolja az UniCredit Bank Hungary Zrt. 25,2 százalékos részvénycsomagját, így tulajdona 12,5 százalékról 37,7 százalékra nő. Egyben jelezte: tárgyalásokat folytat a BÉT-ben többségi tulajdonos osztrák konzorcium többi tagjával saját részvényhányadának bővítése céljából.

A konzorcium tagjai közül az Österreichische Kontrollbank AG részesedése 12,5 százalék, a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-é 6,37 százalék, az Erste Group Bank AG-é 6,37 százalék, az Erste Befektetési Zrt.-é 5,85 százalék.

A PSZÁF szeptember 19-i keltezésű engedélye 30 napig érvényes.