Budaörs, Hévíz, Csopak - a leggazdagabbak

Vágólapra másolva!
Változás történt a leggazdagabb települések rangsorában - derül ki a GfK Hungária legfrissebb vásárlóerő-térképéből. A kutatás szerint a legutóbbi felmérésben első Hévíz csak a harmadik lett, az első helyet pedig Budaörs szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A piackutató mérései szerint településekre és lakosságra vetítve általánosságban növekedett a vásárlóerő, miközben a gazdasági adatok ezt nem támasztják alá.

Az ellentmondás magyarázata, hogy a gazdaság kifehérítése már látszik az adatokban - hangsúlyozta Kozák Ákos, a GfK Piackutató vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Helycsere az élen

A két évvel ezelőtt még leggazdagabb Hévíz idén csak a harmadik volt, az országos átlag száz pontnál így is 35,8 százalékponttal nagyobb vásárlóerővel rendelkezik. Az első helyezett Budaörs, 137,3, a második Csopak 136,5 pontos vásárlóerővel. A dobogóról lecsúszva Törökbálint és Tihany következik a sorban.

A budapesti agglomerációban lévő két település a magas jövedelmű, a térségbe kiköltöző lakosoknak köszönheti a jó helyezést, míg a másik három sikere vélhetően az idegenforgalom pörgésével magyarázható.

Csenyéte a sor végén

A legszegényebb település Csenyéte 37,6 százalékos vásárlóerő-indexével, előtte Gilvánfa és Szakácsi áll, 40,2-es értékkel. Az öt legszegényebb települést kevesebb, mint ötszázan lakják, három közülük Borsodban van.

A megyék rangsorában Budapestet különállóan kezelték a kutatásban, így lett a főváros az első, Győr-Moson-Sopron a második és az előző felmérésben még negyedik Fejér megye feljött a harmadik helyre. A 2006-ban még bronzérmes Vas, idén a hatodik helyre csúszott vissza. (A korábbi kutatásban az első két helyen Budapest és Győr-Moson-Sopron állt.)

Gazdag budai kerületek

A fővárosi kerületek közül kilencnek magasabb a vásárlóeleje, mint a települések rangosrában első helyezett Budaörsnek, ebben az összevetésben a budai kerületek fölénye elsöprő, közülük a XII. kerület áll az élen 162 ponttal.