Darling szerint túl nagyok a bankárprémiumok

Vágólapra másolva!
Intézkedéseket helyezett kilátásba hétfőn a brit pénzügyminiszter a befektetési bankároknak juttatott hatalmas prémiumok ügyében, mert szerinte ezek "torzították a döntéshozatalt" a pénzügyi szektorban. Alistair Darling, aki a kormányzó brit Munkáspárt Manchesterben zajló éves kongresszusán szólalt fel, kijelentette: sürgősséggel, két héten belül az alsóház elé terjeszti a bankreformról szóló új törvénytervezetet. Ennek tartalmáról egyelőre csak annyit árult el, hogy a célok között szerepel a bankrendszer feletti felügyeleti jogkörök megerősítése, és az állami intervenció megkönnyítése arra az esetre, ha egy-egy bank bajba kerül.
Vágólapra másolva!

A tervezet erősíti emellett a megtakarítások tulajdonosainak védelmét is. A brit pénzügyminiszter szükségesnek nevezte azt is, hogy a kormány megvizsgálja a hatalmas prémiumok kiosztásának "kultúráját", mert szavai szerint ez a jutalmazási rendszer torz döntéshozatali mechanizmushoz vezetett.

Darling szerint a banki prémiumoknak nem szabad azt eredményezniük, hogy egyesek mind több és több kockázatot vállaljanak, miközben nem látják át, hogy ezzel saját bankjukon kívül a szélesebb gazdaság minden szereplőjének károkat okoznak. A miniszter nem részletezte ugyanakkor, hogy a kormány milyen lépésekre készül ebben az ügyben.

Előző nap már Gordon Brown brit kormányfő is kikelt a nagy banki jutalmak ellen, mondván: a prémiumkultúra által hajtott "felelőtlenség" is oka a most kialakult piaci válságnak, és e jutalmazási rendszer egyes elemei "elfogadhatatlanok". - Mindenki tudja, hogy ezen változtatni kell - fogalmazott Brown a BBC tévének adott nyilatkozatában, ő sem részletezte azonban a várható kormányzati lépéseket.

A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) mindazonáltal már közölte: tervei között szerepel nagyobb tőketartalék képzésének megkövetelése azon bankoktól, amelyekről úgy látja, hogy prémiumrendszerük "eltúlzott kockázatok" vállalására ösztönzi az alkalmazottakat. A Cityben honos milliós prémiumok ellen már jóval a jelenlegi válság előtt hallatszottak tiltakozó, és hatósági szabályozást kilátásba helyező hangok a kormányon belül.

A Munkáspárt balszárnyának egyik prominens tagja, Peter Hain, aki korábban több minisztériumot vezetett, már tavaly tavasszal utalt arra, hogy a kormány esetleg közbelép. Hain akkor az egyik brit lapnak azt mondta: a kérdés vagy önszabályozással, "erkölcsi és társadalmi felelősséget mutató módon" oldódik meg, vagy "más megoldások merülnek fel".

A politikus felvetette, hogy a londoni City befektetési bankárai ajánlják fel esetenként több millió fontos prémiumuk kétharmadát a szegények javára. Az ügy kínos fordulataként azonban Hain az idén lemondani kényszerült kabinettagságáról, miután egy általa elfogadott, ám be nem jelentett, 100 ezer fontnál nagyobb politikai adomány miatt rendőrségi vizsgálat kezdődött ellene. A citybeli bankárok jutalmai a piaci válság miatt az idén várhatóan minden hatósági intézkedés nélkül is jócskán megcsappannak, bár még mindig milliárdokat tesznek ki.