Bővíti tevékenységét az RFV

Vágólapra másolva!
Az energetikai szolgáltatásokat végző RFV Nyrt. 49 százalékos tulajdonrészt szerez a gyöngyösi, 1,8 milliárd forint saját tőkéjű Mester Kft.-ben, amely egy konzorcium keretében kutatásokat végez egy új hulladék ártalmatlanítási eljárás témájában - közölte az RFV a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett fémgőz-ívű plazmafáklya egy olyan új eljárás, mellyel a szerves hulladékok füstgázmentesen ártalmatlaníthatók, illetve átalakíthatók. Az eljárás során égés helyett redukció zajlik le, és hasznosítható városi gáz lesz a végtermék. Az eljárás ezen kívül az érc- és fémfeldolgozásban is új lehetőségekkel kecsegtet.

A plazmafáklya kutatásában a Mester Kft. mellett szerepet vállal a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutató Intézete és a Károly Róbert Főiskola is. A projektet a Jedlik Ányos Program mintegy 330 millió forinttal támogatja.

Az RFV szerepe pénzügyi befektetőként a projekt tervszerű felgyorsítása, szakmai befektetőként pedig a szabadalmak gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek kidolgozása, azok rövidtávú megvalósítása.

Az RFV 2008 augusztusában indította el új üzletágát: hulladék műanyagból tervez pb minőségű gázt és fűtőolajat előállítani.

A mostani bejelentés szerint várhatóan 2009 márciusában indulhat a "műanyag hulladékból olajat" eljárás és a "plazmafáklya" projekt összekapcsolása, melynek során a cél olyan műanyag tartalmú hulladék feldolgozó kialakítása, ahol végtermékként éghető gázok, dízel olaj, oldószerek és fajsúly szerint rendeződő elemek (pl. arany, platina, korom) keletkeznek.