Új bank alakult, lehetnek követői

Vágólapra másolva!
Követője akadt a Kinizsi Banknak, a pénzügyi felügyelet jóváhagyásával a Mohácsi Takarékszövetkezet bankká alakult. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője szerint elképzelhető, hogy a jövőben további takarékszövetkezetek is hasonló lépésre szánják el magukat.
Vágólapra másolva!

Új bank létrehozását engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF): a Mohács és Vidéke Takarékszövetkezetből megalakult a Mohácsi Takarék Bank Zrt. Az új bank jegyzett tőkéje több mint kétmilliárd forint, tulajdonosai Kultné Mátyás Rita (a pénzintézet elnöke), Pávkovics Gábor, Lovász Ildikó Anna, akik 10-15 százalék közötti részesedéssel rendelkeznek.

Az elnök az [origo] megkeresésére elmondta, a társasági forma megváltoztatása zárt körben történt, a bank fennmaradó tulajdonrésze magyar magánszemélyek kezében van. A váltás okairól, illetve az ügyfél-, a betét- és a hitelállományról szóló adatokról a cégbírósági bejegyzésig nem kívánt tájékoztatást adni.

Az OTSZ-nek a tagság megtartása a fontos

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője a Mohácsi Takarékszövetkezet bankká alakulását azzal kommentálta: a szövetség érdekképviseleti, integrációs feladatokat lát el, nem szól bele, hogy a tagok milyen formában működnek, a váltást tudomásul veszi a szervezet.

Az OTSZ szeretné ugyanakkor, hogy a bankká váló társaságok a későbbiekben is a kötelékében maradjanak. Úgy, ahogy ez a Kinizsi Bank esetében történt. (Az 1958. július 6-án, Nagyvázsonyban megalapított Kinizsi Takarékszövetkezet tavaly augusztusban alakult át bankká, amely az első, nem budapesti központú, teljesen magyar tulajdonban lévő kereskedelmi bank volt a magyar piacon a Mohácsi Takarék Bank megalakulásáig.)

A szervezet egyébként arra törekszik, hogy olyan belső szabályozást hozzon létre, amely lehetővé teszi, hogy a szövetkezeti és a részvénytársasági forma megférjen egymás mellett.

Újabb bankok alakulhatnak

A bankká alakulásnak egyetlen objektív feltétele van: az adott szövetkezet jegyzett tőkéjének meg kell haladnia a kétmilliárd forintot. Jelenleg öt szövetkezet képes teljesíteni a kritériumot, és néhány másik pedig nagyon közel áll ehhez a szinthez - válaszolta kérdésünkre Varga.

Vannak különböző takarékszövetkezetek, amelyek a tőkekoncentráció érdekében egyesülnek, és ezzel elérik az említett határt, az ilyen fúziók esetleg újabb bankká alakulásokat eredményezhetnek - mondta az OTSZ ügyvezetője. Már előkészületben van például a Pannon Takarékszövetkezet és a Tata és Vidéke Takarékszövetkezet összeolvadása, a tranzakció lezárása után pedig nem elképzelhetetlen, hogy a tulajdonosok az átalakulás mellett döntenek.

Tartják részesedésüket a takarékok

Varga Antal az OTSZ idei teljesítményéről elmondta, ahogy a bankszektorban érdekelt cégek, a takarékszövetkezetek is megérzik a gazdasági lassulást, ezért a tagok a korábbinál szerényebb bővülést értek el, ugyanakkor a szövetkezetek tartják a mérlegfőösszeg alapján 5 százalékos részesedésüket.

Az univerzális bankok vidéki terjeszkedése a takarékszövetkezeteket is versenyre készteti, ezért folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, és bővítik a kínálatukat. Varga Antal jelezte, hogy az elektronikus bankolásban és a bankkártya-kibocsátásban jóval a szektor átlagát meghaladó növekedést értek el a szövetség tagjai.