Az adócsomag a versenyképességet erősíti

Vágólapra másolva!
A most kezdődő adó- és járulékváltoztatások következetes folytatásával 3 év alatt jelentős javulás érhető el a versenyképességben - mondta Bajnai Gordon.
Vágólapra másolva!

A versenyképesség javulását szolgálja a munkaadói járulékok 5 százalékos csökkentése az alacsonyabb jövedelműeknél, valamint a 4 százalékos különadó eltörlése - mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) keddi ülésén a tárca közleménye szerint.

Az adócsökkentés kereteit alapvetően meghatározza, hogy a kormány nem kívánja feladni az egyensúlyjavítás eredményeit, sőt a konvergencia program alapján jövőre a GDP 3,2 százalékára kívánja mérsékelni az államháztartás hiányát - vélekedett Veres János pénzügyminisztert is. Szerint az intézkedési csomag megalkotásakor a versenyképesség javítása, az élőmunka terhek csökkentése volt a cél, valamint az, hogy az adórendszer egyszerűbbé váljon, csökkenjenek az adóadminisztrációs terhek.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a gazdasági oldal képviseletében elmondta, hogy a költségvetési egyensúly megtartását ők is fontosnak tartják. Ezzel együtt úgy vélik, hogy az államháztartási kiadásokat nagyobb mértékben kell csökkenteni, és az így felszabaduló forrásokat további vállalkozói adócsökkentésre kell felhasználni, mert e nélkül az adórendszer változtatása nem fog tényleges gazdasági növekedést eredményezni - áll a közleményben.