Ázsia is kezdhet barátkozni a válsággal

Vágólapra másolva!
Elérte a világméretű pénzügyi válság a Távol-Keletet is. Csökkent a kereslet a kínai exportcikkek iránt, rekord mélységben van az infláció. Japán recessziós állapotok közepette 55 milliárd dollárral támogatta meg a gazdaságát, Korea lassul és a privatizációban látja a kiutat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kaszabolás közepette a jelek szerint a vezető távol-keleti gazdaságok is kezdhetnek barátkozni a lassulással, a szárnyaló makromutatók romlásával és a pénzpiaci visszaeséssel. A zsugorodó világpiaci kereslet hatásai elérték az ázsiai gazdaságokat is.

A kereslet globális csökkenését leginkább a az exportőrök és a feldolgozóipar szenvedte meg. világgazdaságban. A regionális felvevőpiac Japán, valamint az USA mellett sok európai ország, többek között Nagy Britannia, Spanyolország és Észtország is recesszióban, vagy visszaesés közeli állapotban van. A legtöbb ország mérsékelte a behozatalait, aminek következményeit a legnagyobb távol-keleti exportőrök kénytelenek elszenvedni.

Kína már most is nagy visszaeséseket produkál

Az ipari termelés 12,8 százalékkal csökkent Kínában az elmúlt 12 hónapban. Ez érezhető a GDP-ben is: tavaly a gazdasági növekedés 11,9 százalék volt, idén ez 10,1 százalékra csökkent. A kormány attól fél, hogy a gazdaság túlhevül, és a gyors növekedés gyors visszaesést eredményezhet. Emelték is a jegybanki alapkamatot (2007-ben 0,18 százalékkal) és csökkentették a vállalatoknak adható bankhitelek felső határát.

"A kínai cikkek iránti exportkereslet visszaesett, az év elején még 10 százalék körüli inflációs adatok jelentek meg hónapról hónapra, majd az eladások visszaesésével az év eleje óta csökken, ahogy az eladhatatlan árucikkeket egyre olcsóbban kínálják" - közölte Tang Min, a Kínai Kutatási és Fejlesztési alap főtitkára. Júliusban még 26,9 százalékkal bővült a kivitel, augusztusra már 6 százalékkal lett kevesebb és a csökkenő trend folytatódására számítanak az elemzők.

Az infláció csökkenésében főszerepet játszik az olaj világpiaci árának 110 dollár alá süllyedése. Kína a második legnagyobb olajimportőr a világon, gazdaságát érzékenyen érintette az év elején kezdődő olajár drágulás. Idén 163 millió tonna nyersolajat importál a távol-keleti ország, 12,6 százalékkal többet mint tavaly. A gazdasági növekedés még mindig 10 százalék felett van éves szinten és folyamatosan növekszik a nyersolajigénye.

A termelői árak növekednek, hét hónap alatt 8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A főtitkár tovább csökkenő inflációra számít, az olajár csökkenésével párhuzamosan. A pénzügyi szférában viszont romló trendet tapasztalnak, Kínába is eljutott a pénzpiaci világválság.

A tőzsde is gyengélkedik

Jó ideje folyamatosan estek a kínai részvények, a Hong Kong-i Hang Seng index 3,1 százalékos veszteséget könyvelhetett el és 20 ezer pont alá esett. Igaz, az amerikai kormány csütörtöki segélydöntése nyomán a hét utolsó napjain korrigáltak az indexek. A világ legnagyobb mobiltelefon társasága a China Mobile részvényei 5,3 százalékkal lettek gyengébbek a hét közepén.

A Shangai Composit, Kína másik nagy részvénypiaca 3,3 százalékot gyengült a hét közepén. A térségben meghatározó indexek, Taiwanban és Singapore-ban is több mint 3 százalékos veszteséget könyveltek el, a japán Nikkei 225 közel 5 százalékkal esett vissza.

Japán rosszabb helyzetben van

Kínánál rosszabb helyzetben van Japán, hiszen a világ második legnagyobb gazdaságát is fenyegeti a recesszió. Az ország kiszolgáltatott az az energia- és élelmiszerimportnak, miközben e nyersanyagok és termékek ára jelentősen ingadozik. A szigetország energiaigényének több mint 70 százalékát behozatalból kénytelen fedezni. Jó esély vann arra, hogy a visszaesés a vártnál nagyobb mértékű legyen, a Lehman Brothers csődjének további utóhatásai miatt, növekvő pénzpiaci kavarodás és világrecesszió fenyeget - jelentette ki Masaaki Kanno a JP Morgan Securities vezető közgazdásza.

A világ második legnagyobb gazdaságának GDP-je az év végére várhatóan csak 0,8 százalékkal fog bővülni, októberben az ipari termelés 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest. Az idei második negyedévben 3 százalékos csökkenést mutat a GDP a tavalyi eredményhez képest. A szigetország GDP-je hét éve, 2001 harmadik negyedévében szenvedett el utoljára olyan visszaesést, mint most. A japán munkanélküliség emelkedik, 4,1 százalékos. Az infláció két éve még 0,2 százalék volt, 2007-ben ennek a felére csökkent, most szeptemberben viszont 2,3 százalék körül jár. A nettó jövedelmek estek, egy év alatt 2,5 százalékkal. Átlagosan a háztartások havi bevétele 3,5 százalékkal lett kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A világpiaci zűrzavar nem fog megártani az országnak - közölte optimistán Masaaki Shirakawa a Japán Központi Bank igazgatója. A pénzintézet a héten összesen 55 milliárd dollárral támogatta meg a gazdaságot. A jegybanki alapkamatot változatlanul hagyták a várakozásoknak megfelelően. Az igazgató elmondta, hogy a Lehman Brothers és a Merill Lynch wall street-i óriások csődjét megszenvedik ugyan a japán bankok, véleménye szerint a megelőző intézkedések fedezni fogják a veszteségeket.

A japán tőzsde vezető indexe, a Nikkei 225 öt százalékot esett a hét elején a két amerikai óriáscég csődjének hírére. Hasonlóra 3 éve nem volt példa. Shirakawa bízik abban, hogy további gyengülés nem fog bekövetkezni a gazdaságban. Ebben a kérdésben azonban megoszlanak az álláspontok a szakértők között.

Dél-Korea a privatizációban látja a kilábalást

Két hete még úgy tűnt, hogy a Lehman Brothers-re a Dél-Koreai Fejlesztési Bank teszi rá a kezét. A pénzintézet végül visszalépett a befektetéstől. Összesen 25 százalékos részesedést vásárolt volna meg, amely a világ nagy pénzintézetei közé emelte volna a koreai bankot.

Az infláció növekedése bőven meghaladta a várakozásokat, augusztusban 6 százalékra futott, ami tízéves rekord. A fogyasztói kereslet csökkenésnek indult. Kamatemelést szorgalmaztak a szakértők, ami be is következett: a dél-koreai jegybank nemrég emelte a jegybanki alapkamatot a 8 éves rekordnak számító 5,25 százalékra.

A trend nem változott, lassul a növekedés és emelkedik az infláció az országban. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ipari szektor termelése kétszerese a szolgáltatóiparénak, ami ráadásul 15 éve stagnál. A gazdaság fellendítését a privatizációban kell keresni - jelentette ki Kang Man-soo, Dél-Korea pénzügyminisztere. Elsősorban a nagyrészt állami tulajdonban lévő Daewoo Shipbuilding és a Marine Engineering jönne szóba.