A bankáldozatok érződnek a DJIA pontokon

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel indította a napot a legfontosabb amerikai részvényindex, a Dow Jones Industrial Average. Nyitás után háromnegyed órával a péntekizáróhoz képest 1,28 százalékkal volt mínuszban, értéke 11 000 pont volt. A technikai papírok indexe, a Nasdaq 2,5 százalékot esett nyitáskor.
Vágólapra másolva!

Az amerikai határidős indexek hétfőn - követve a globális részvényeladási hullámot - csökkeni kezdtek, miután a hitelezési válság két európai és egy amerikai bankot fenyeget, és a befektetők egyelőre nem biztosak abban, hogy a javasolt amerikai mentőterv megállíthatja-e a fertőzést.

A Bank of England, az Európai Központ Bank és ázsai partnereik azon erőfeszítései, hogy készpénzt pumpáljanak a bankrendszerbe, nem tudta megnyugtatni az ideges befektetőket.

Európát is elérte a bankpánik

Nagy-Britanniában a jegybank vette át a bajba jutott Bradford & Bingley jelzáloghitelező tulajdonát és irányítását - ez az elmúlt 13 hónapban a második ilyen lépés; Belgium Hollandia és Luxemburg részben államosítja a Fortis bank és biztosítót, a kormányok 164 milliárd dolláros tőkeinjekcióról döntöttek - mindez arra utal, hogy Európában is terjed a "kór". Él az aggodalom, hogy előbb-utóbb az ázsiai pénzügyi ágazat is veszteségeket szenved majd el.

Az Egyesült Államokban sincs még vége a nehézségeknek: a Wachovia Corp árfolyama nyitás előtt 60 százalékkal csökkent, miután híre kelt, hogy a hatodik legnagyobb amerikai bankház esetleges felvásárlásáról tárgyalnak a Citigroup és a Wells Fargo képviselőivel is.

"Elvileg" már megegyeztek

Washingtonban ugyanakkor elvi egyezség született a bankszektor mérlegeinek jelzáloghitelekkel összefüggő rossz kintlevőségeitől történő megtisztítását célzó 700 milliárd dolláros mentőtervről; a képviselő hétfőn, a Szenátus szerdán szavazhat a törvényjavaslatról.

A hétfői kereskedést az amerikai személyes fogyasztás és kiadások adata is alakítja majd: az augusztusi statisztika szerint a kiadások nem változtak, miközben a 0,1 százalékos júliusi emelkedés után az elemzők 0,2 százalékos többletre számítottak; a jövedelmek ugyanakkor 0,5 százalékkal nőttek a 0,6 százalékos júliusi visszaesés után - és jócskám meghaladva a 0,2 százalékos várakozásokat. A jelentés az inflációs nyomás megmaradására utal: éves összevetésben még mindig 4,5 százalékos a fogyasztási kiadások emelkedési üteme, és az élelmiszer- és energia árváltozásaitól megtisztított mutató is 2,6 százalékos emelkedést jelez, ami 1995 eleje óta a legmagasabb érték.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 21,20 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul, 184 pontot vesztett a Dow futures, 30,25 ponttal került alacsonyabbra a Nasdaq 100.