Oroszországban leállt a kereskedés

Vágólapra másolva!
Az orosz részvények nagyon sérülékenyek a globális növekedési félelmek miatt. Az energiacégek és a bányavállalatok megítélése ugyanis alapvetően függ a világgazdaság növekedésétől. Az orosz tőzsdefelügyelet minden bizonnyal a börze keddi zuhanásától tartva állíttatta le a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az orosz tőzsdefelügyelet utasítására kedden reggel percekkel a börzék nyitása után felfüggesztettek minden kereskedést a rubelalapú MICEX-en és a dolláralapú RTS-en attól tartva, hogy a nemzetközi tőzsdéken tapasztalt árfolyamesés átterjed az orosz tőzsdékre is.

Előzőleg a felügyelet tilalmat rendelt el az úgynevezett shortolásra, ami részvényeladást jelent annak előzetes birtoklása nélkül.

Utóbb, kétórás felfüggesztés után újraindult a kereskedés a moszkvai MICEX-en, a tőzsde fő mutatója 5 százalékkal esett. Nem sokkal később beindult a kereskedés az RTS tőzsdén is. Közép-európai idő szerint 10.40-kor az RTS index 0,7 százalékos csökkenéssel 1185,80 ponton állt, a MICEX 3,6 százalékkal 983,03 pontra esett.

Jogos a félelem?

Az orosz tőzsde hétfőn 7,1 százalékkal esett. A nemzetközi hírügynökségek, köztük a Bloomberg arra figyelmeztetett, hogy az RTS jegyzései különösen függnek a világgazdaság egészére vonatkozó várakozásoktól. Az indexben ugyanis nagyon sok a nyersanyagkitermelő és energiacég, ezek pedig a gazdasági növekedéstől igencsak függő ágazatok.

Az amerikai kongresszus bankmentést elutasító döntése után különösen felerősödtek az aggodalmak a globális lassulás miatt. Így az orosz tőzsdei cégeknél jelentős esés lett volna valószínű.

A moszkvai tőzsdéket már a szeptember 15-ével kezdődő héten is leállították, amikor a Lehman Brothers csődbe ment Amerikában. A hét közepén, szeptember 17-én és 18-án gyakorlatilag ki sem nyitottak a börzék, majd 19-én pénteken hatalmasat ugrottak felfelé, a hét eleji - szeptember 15-16-ai - összeesés után.