Még nem érezni a magas orosz földgázárat

Vágólapra másolva!
Az október 1-jétől, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgáznak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévő hosszú távú szerződés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát - mondta el Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetője.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese jelentette be, hogy a Gazprom október elsejétől ezer köbméterenként 500 dolláros átlagáron értékesíti a földgázt európai vevőinek. A korábbi közlés szerint Magyarország jelenleg 460 dollár körüli áron kapja a földgázt az orosz partnertől.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt - a magyarországi nagykereskedő és az orosz gáz importőre - valamint a Gazprom által megkötött hosszú távú szerződés árképletének alapja a kőolaj világpiaci ára - mondta Tótth András -, hozzátéve, hogy Medvegyev közlése jelzés a piac számára.

Tótth András emlékeztetett arra, hogy az E.ON Földgáz Trade a bizonytalan magyar szabályozás miatt még nem tárgyalta újra a Gazprommal a hosszú távú szerződést, pedig a jelenlegi 2015-ben lejár. (A gáztörvényt nemrégiben fogadták el és számos alsóbbrendű jogszabály még hiányzik.)

A Gazprom mostani közlése azt jelenti az E.ON Trade Zrt. számára, hogy magasabb induló árról kénytelen kezdeni a tárgyalást az orosz eladóval. Az E.ON szabályozási vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy az energetikai ügyekben illetékes miniszter a napokban közzétett rendelete eltörölte a nagykereskedelmi árban azt a korrekciós tényezőt (IK tényező), amely biztosította az E.ON számára, hogy a beszerzési árnál alacsonyabb értékesítési ár miatt ne kelljen veszteséget elszenvednie.

Tótth András figyelmeztetett: ilyen körülmények között nincs garancia arra, hogy a társaság nyereségesen tevékenykedhessen. A jogszabály szerint a földgáz értékesítési árát az energiaügyi miniszter határozza meg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján. Az áremelés mértéke rendre elmarad attól, amit a szakértők szükségesnek tartanak. A következő áremelés október elsején lesz. A miniszter döntése szerint a nem szabadpiaci, hanem közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek, bár a szakma 11 százalék körüli áremelést tartott indokoltnak.