Újabb brit jelzálogbankot államosítanának

Vágólapra másolva!
Államosítanák az egyik legjelentősebb brit jelzálogkölcsönökkel foglalkozó bankot a BBC értesülései szerint. Az elmúlt hónapok során ez lenne a harmadik pénzintézet, amely hasonló sorsra jut.
Vágólapra másolva!

Államosítják és a lehető leggyorsabban eladják egy vagy több másik nagybanknak az egyik legnagyobb brit jelzálogkölcsönzőt, a Bradford & Bingleyt, amelyből szombaton - a pénzintézet megrendült piaci helyzetéről szóló hírek hallatán - a lakossági betétesek már jelentős mennyiségű készpénzt menekítettek ki. A BBC vasárnap hajnali értesülése szerint az államosítási döntést hétfőig hivatalosan is bejelentik, bár a brit pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a tárgyalások a bank sorsáról még nem zárultak le.

A brit pénzügyminisztérium, a Bank of England, a brit jegybank és a pénzügyi felügyelet illetékesei egész szombaton tárgyaltak a Bradford & Bingley vezetésével, és a BBC forrásai szerint az a döntés született, hogy a bankot állami kezelésbe veszik. A terv az, hogy utána egyben, vagy részenként eladják a cég fiókhálózatát más nagybankoknak - állítólag az érdeklődők között van az HSBC és a spanyol Santander -, de a B&B mintegy 50 milliárd fontnyi hitelkinnlevőségét, amelyből több mint 40 milliárd font a jelzálog-kihelyezés, leválasztják, és a már állami kézben lévő Northern Rockhoz csoportosítják át kezelésre.

Néhány hónap leforgása alatt a második nagy brit jelzálogbank kerülne állami kezelésbe, és egyben a harmadik ilyen profilú vezető pénzintézet tűnne el. Nemrég az HBOS jelzálogbankot vásárolta fel a Lloyds TSB, miután az előbbi részvénytőkéje teljesen elértéktelenedett, a Northern Rock jelzálog-kölcsönzőt pedig nagybani finanszírozási forrásainak teljes elapadása miatt idén februárban szintén csak állami tulajdonba vétellel lehetett megmenteni. Ez volt hosszú évtizedek óta az első brit bankállamosítás.

A Barclays most nem nyomul

A brit pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, Yvette Cooper azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a bank betéteseit megvédik, de az államosításról nem szólt a minisztérium főtitkára.

A The Wall Street Journal szerint ezúttal a brit Barclays nincs esélylesők között, bár korábban őket is megnevezték egyes források. Ez a bank egyébként hatalmas üzletet csinált a napokban, amikor sikerült megszereznie a Lehman Brothers amerikai óriásbank csődje után több mint százmilliárd dollár értékű eszközöket, méghozzá mindössze néhány milliárd dollárért.