Talán lesz 2013-ra euró Magyarországon

Vágólapra másolva!
A közép-európai EU-tagok mindegyike 2013-ra az euróövezet tagja lehet, még Magyarország is, áll az egyik vezető londoni befektetési ház friss elemzésében.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti feltörekvő piaci elemzése a 2011-es lengyel eurócsatlakozásról szóló politikusi nyilatkozatok kapcsán tért ki a térség egészének csatlakozási kilátásaira.

A GS londoni elemzői szerint a lengyel kormányfő által említett 2011 helyett 2012 a valószínűbb lengyel csatlakozási dátum. Ezt támasztja alá a lengyel jegybank pénzügypolitikai testülete és a kormány e heti találkozójáról kiadott, finomított közlemény is, amely szerint 2011 lehet az az év, amelyben az EU-bizottság dönt Lengyelország felvételéről.

A Goldman Sachs szerint valószínű, hogy a javasolt pontos menetrend, amelyet októberben tesznek közzé, a 2012-es belépés célját fogja megerősíteni.

A GS szerint Lengyelország a következő hat hónapban, legnagyobb valószínűséggel még az idén belép az euróövezet előtt kötelező átváltási rendszerbe, az ERM-II.-be. Ezt legkésőbb áprilisig meg kell tennie ahhoz, hogy meglegyen a kötelező két évi tagság a 2011 áprilisában esedékes felvételi elbírálásig.

Az elemzés szerint Lengyelországnak mindenképpen reális esélye van a 2012-es euróövezeti csatlakozásra.

Magyarország 2009-ben léphet be az ERM-II.-be

A Goldman Sachs londoni elemzői a magyar kilátásokról azt írták: a politikai válság miatt Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy hiteles döntést hozhasson az azonnali ERM-II.-belépésről.

Az árfolyamrendszerbeli tagság azonban nem is annyira távoli kilátás, mint amilyennek most tűnik. Ha a kisebbségi kormánynak, vagy az esetleg újjáalakított koalíciónak sikerül elfogadtatnia a jövő évi költségvetést a 3,2 százalékos államháztartási hiánycéllal, és ha az infláció tovább lassul, az ERM-II.-beli tagság Magyarország számára is lehetséges lesz "valamikor 2009-ben".

Még ha előre hozott választásokat tartanának 2009 tavaszán, az ERM-II.-csatlakozás akkor is lehetséges lenne 2009 második felében vagy 2010 elején, ami megnyitná az utat a 2013-as euróövezeti csatlakozás felé, áll a Goldman Sachs pénteki londoni elemzésében.

A GS szerint van bizonyos politikai logika abban, hogy a jelenlegi kormány megpróbálja a legkésőbb 2010-ben esedékes következő választások előtt az ERM-II.-csatlakozást. A 2006-2008 között áthajtott költségvetési megszorítások miatt a kormány ugyanis népszerűtlen, és az ERM-II.-beli tagság elérésével be lehetne mutatni, hogy nem volt hiábavaló az áldozatvállalás.

Az elemzés szerint lehetséges, hogy az ERM-II.-belépésből végül nem lesz semmi, de a Goldman Sachs londoni szakértői azt várják, hogy a kérdés napirendre kerül, és reális a belépés az árfolyamrendszerbe, ha a költségvetési hiány alacsony marad.

Euróövezetbe való csatlakozás: akár 2012-ben?

Ha Magyarország 2009 elején lép be az átváltási mechanizmusba, akár még a 2012-es euróövezeti csatlakozás lehetősége is felmerülhet, de valószínűbb a 2013-as euróbevezetés, 2009 végén vagy 2010 elején kezdődő ERM-II.-tagság esetén, áll a GS londoni elemzésében.

A ház szerint az sem kizárható, hogy Csehország a 2010 nyarán esedékes választások előtt, a jelenlegi kormány időszakában szintén belép az ERM-II. rendszerbe.

A cég szerint így az utóbbi időszakban megnőtt annak az esélye, hogy 2013-ra mindegyik közép-európai EU-tagállam tagja legyen az euróövezetnek.

A Fitch Ratings nem ennyire derülátó

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a tágabb értelemben vett Kelet-Európa szuverén adósairól évente összeállított átfogó elemzéseinek múlt hónapban Londonban megjelent idei kiadásában azt írta: Szlovákia januárban esedékes felvétele után legalább három év euróövezet-bővítési szünetet vár. A Fitch Magyarország euróövezeti felvételét változatlanul 2014-re jósolta, ugyanakkorra, amikorra Csehországét. A cég az előrejelzésben kiemelte, hogy Csehország belépésének várható időpontját a térségről kiadott tavalyi konvergencia-jelentése óta egy évvel kitolta.

A Fitch szerint ugyanis jelenleg messze a legnehezebben teljesíthető felvételi kritérium az infláció, amelynek - Szlovákia mellett - most csak Lengyelország felel meg az eurótagságra pályázó térségi EU-tagállamok közül.

Sok múlhat Szlovákián

Szlovákia után a Fitch Ratings várakozása szerint is Lengyelország lesz a következő euróövezeti tag a térségből, 2012-ben, de a hitelminősítő ezután Észtország és Litvánia csatlakozását jósolja, 2013-ra.

Londoni befektetési házak korábbi elemzései szerint ha Szlovákiában a jövőre esedékes felvétel után erősen meglódul az infláció, az késleltetni fogja a többi euróvárományos kelet-európai ország euróövezeti csatlakozását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének néhány hete erről kiadott elemzése szerint, ha a szlovák infláció 1-2 százalékponttal az euróövezeti jegybank (EKB) által kitűzött célszint felett lesz, az eloszlathatja EKB-nak a többi kelet-európai ország beengedésével kapcsolatos aggodalmait.

Ha azonban a szlovákiai infláció ennél számottevően gyorsabb ütemben növekszik, akkor a csatlakozásban reménykedő következő országoknak sokkal nehezebb dolguk lesz saját maguk elfogadtatásával; ebben az esetben az EKB még azt is megvétózhatja, hogy a jelentkező országok az ERM-II.-be belépjenek, állt a JP Morgan korábbi elemzésében.