Délután már a forintnak állt a zászló

Vágólapra másolva!
A szerda délelőttöt lejtőn töltő magyar deviza több kedvező hír nyomán erősödő pályára állt, így késő délután 238-239 foirnt között mozgott az euró jegyzése.
Vágólapra másolva!

A kedd délutáni 239,10 forint körüli szintekről szerdán délelőtt - a dollár euróval szembeni erősödésével párhuzamosan -fokozatosan emelkedett az euró árfolyama, első körben átlépte a 240 forintos szintet, majd 241 forint felett is járt a jegyzés, ebéd után azonban már a magyar devizának állt a zászló. Késő délután 238-239 forintot kellett adni az európai fizetőeszközért.

A magyar deviza árfolyamának mozgását napon belül több tényező pozitívan befolyásolta. A délelőtti gyengülést visszafogta a vártnál jobb cseh GDP-adat nyomán erősödő korona. Ezt követően pedig megjelent Oblath Gábor nyilatkozata, amelyben a jegybankár jelezte, kézzelfogható dezinflációt szeretne látni a Magyar Nemzeti Bank ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegye az irányadó kamat csökkentését. A monetáris tanács tagja megnyilvánulásával kitolta a jelenlegi 8,5 százalékos alapkamat fennmaradására vonatkozó várakozásokat, ami ugyancsak kedvezően hatott a forintra - derül ki a Takarékbank piaci összefoglalójából.

További támogatást kapott a magyar deviza Lengyelországból, Donald Tusk miniszterlenök ugyanis bejelentette, hogy 2011-es céldátumot határoztak meg a zloty euróval való felváltására, ennek nyomán pedig a lengyel fizetőeszköz euróhoz mért kurzusa 1,5 százalékkal került feljebb, muníciót adva ezzel az erősödéshez a többi feltörekvő piaci devizának, így a forint mellett péládul a török lírának is.