A bankmentő-akció kifosztja az USA-t

Vágólapra másolva!
Londoni elemzések szerint Amerika a banki mentőakcióval irányt vett a gazdaságtörténet első, ezermilliárd dolláros államháztartási hiánya felé. Kérdés, hogy a "figyelemreméltó" gyorsasággal fellépő gazdaságpolitikának pontosan mi, illetve mennyi lesz az ára.
Vágólapra másolva!

Hank Paulson amerikai pénzügyminiszter a bankfinanszírozás és a tőzsdei árfolyamok teljes összeomlásával fenyegető likviditási válság csúcspontján állt elő tervével, amelynek alapján az amerikai kormány 700 milliárd dolláros csekket kér a törvényhozástól, kivásárlandó a bankrendszerből a befulladt jelzálog-kötelezettségeket is tartalmazó rossz pénzpiaci portfoliókat.

E mélyen strukturált, összetett befektetési termékcsomagok majdani piaci értékét megbecsülni is nehéz. Elvileg az amerikai kormány akár nyereséggel is kijöhet a tranzakcióból, ha a súlyos bizalmi és értékvesztési válságot átélő amerikai ingatlanpiac magára talál, és a kockázatterítési céllal a bankok által korábban értékpapírosított, jelzálogtartozásokkal egybecsomagolt portfoliók iránt ismét megindul a kereslet.

Egyelőre azonban a 700 milliárd dolláros, két évre szóló felvásárlási program - akkor is, ha nem költik el egy év alatt az egészet - várhatóan komoly költségvetési teherként jelentkezik már rövid távon.

A következő pénzügyi évre szóló amerikai költségvetési tervben 438 milliárd dolláros, GDP-arányosan 3 százalékos deficit szerepel, de gazdasági elemzők szerint ez most könnyedén elérheti az ezermilliárd dollárt.

Ken Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főközgazdásza a hétfői Financial Timesnak azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a jelenlegi válság a GDP-érték 6-7 százalékánál kevesebbe fog kerülni az amerikai kormánynak. Befektetési banki elemzők legutóbbi londoni előrejelzései ennél is nagyobb terhet jósolnak.

A JP Morgan bankcsoport befektetési részlegének Londonban kiadott legfrissebb heti világgazdasági helyzetértékelése szerint lehetetlen ugyan pontosan felmérni, hogy az amerikai adófizetőknek mennyibe fognak kerülni a kormányzati kezdeményezések. Valószínű azonban, hogy a következő pénzügyi évben a teljes amerikai nettó államadósság-kibocsátás - amely az egyébként is nagy költségvetési deficit mellett a rossz banki portfoliók átvételét is finanszírozza majd - megközelíti az 1500 milliárd dollárt (250 ezer milliárd forintot), ami az éves amerikai GDP-érték hozzávetőleg 10 százaléka.

A JP Morgan szerint az amerikai gazdaságpolitikai döntéshozók a pénzügyi szektorban terjedő felfordulás láttán "figyelemreméltó sebességgel" léptek akcióba, és ez reményt ébreszt aziránt, hogy a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok most már valóban enyhülnek.

A pénzügyi instabilitás csökkentésének ára azonban az, hogy jelentősen növekednek az amerikai közfinanszírozási szektort terhelő kockázatok, áll az elemzésben.