Vágólapra másolva!
A németországi üzletmenet fellendülése ellenére kissé csökkent az RTL csoport bevétele az év első felében. Európa legnagyobb televíziós társasága 2,864 milliárd euró bevételre szert, ez 0,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A szélesebb üzemi eredmény (EBITA) 2,5 százalékkal 502 millió euróra fogyatkozott 515 millióhoz képest.
Vágólapra másolva!

A német Bertelsman csoporthoz tartozó, luxemburgi cég keddi közleménye szerint a reklámpiac gyengélkedik néhány európai országban, és az is baj, hogy az első félévben az euró még erősödött a dollárhoz és a fontsterlinghez képest. Változatlan valutaárfolyamon a bevétel 1,6 százalékkal nőtt volna.

Az adózott eredmény rekordra nőtt, egyszeri tételek nélkül 16,6 százalékkal 338 millió euróra gyarapodott.

Németországban rekord eredménnyel zárta a félévet a társaság, az üzemi eredmény 29 százalékkal 218 millió euróra, a bevétel 4,1 százalékkal 1,021 milliárd euróra emelkedett.

A várakozásokkal ellentétben nem ment túl jól az üzlet Franciaországban és Nagy-Britanniában. Franciaországban kissé nőtt a bevétel, a profit azonban érezhetően visszaesett, Nagy-Britanniában a reklámpiac zsugorodása miatt szerepelt rosszabbul az RTL csoport, amelynek 44 televíziós csatornában és 32 rádióadóban van részesedése tíz európai országban.

A kedden megjelent beszámoló szerint a magyar RTL Klub továbbra is piacvezető Magyarországon, 33 százalékos nézettséggel főműsoridőben a kulcsfontosságúnak tartott 18-49 éves korcsoportban, azonban ez kisebb arány a tavalyi, 34,4 százaléknál. Az RTL Group profitjához az RTL Klub 5 millió euróval járult hozzá az első félévben, a tavalyi első félévi 4 millió euró helyett.

A vállalat várakozása szerint a reklámpiac az év második felében sem fog jobban alakulni, mint az elsőben, mindamellett az RTL csoport változatlanul tartja magát korábbi céljához: a tavalyi eredményeket túl akarja szárnyalni. Tavaly a bevétel 1,2 százalékkal 5,7 milliárd euróra, az üzemi eredmény (EBITA) 5,5 százalékkal 898 millió euróra nőtt.