Viharos félév után az Erste Bank

Vágólapra másolva!
Az idei első félév a pénzpiacok történetének egyik legviharosabb időszaka volt, elsősorban azért, mert a kiváltó okokat éppen maguk a pénzpiacok okozták - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Bank Csoport vezérigazgatója a csoport idei első évi az üzleti eredményeit értékelve.
Vágólapra másolva!

Szerinte a kelet-közép-európai gazdaságok zöme megúszta a pénzügyi válságot és továbbra is a nyugat-európai növekedési ütemet messze felülmúló gazdasági bővülésről számolhat be. Ennek köszönhetően a bankcsoport nettó jutalékbevétele az idei első félévében első ízben lépte át az egymilliárd eurót, üzemi eredménye pedig több mint negyedével nőtt.

Az Erste Bank Csoport üzemi bevétele ebben a félévben 17,2 százalékkal 3505,2 millió euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest annak ellenére, hogy ugyanakkor a nettó kereskedési eredmény kismértékben, 16 százalékkal 184,4 millió euróra csökkent. Ezt azonban ellensúlyozni tudta a nettó kamatbevétel erőteljes, 24,1 százalékos bővülése, így ezen a soron 2306 millió eurós összeg áll. Az általános igazgatási költségek 11,7 százalékkal 2001,6 millió euróra emelkedtek.

A második negyedévében elért rekordmértékű üzemi bevételnek és a kelet-közép-európai üzletágak remek teljesítményének köszönhetően az üzemi nyereség 25,3 százalékkal 1503,6 euróra bővült. A költség/bevétel arány pedig 57,1 százalékra javult szemben a 2007. év végén elért 58,8 százalékkal. A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó nyereség 12,5 százalékkal 636,6 millió euróra bővült.

A sajáttőke arányos nyereség a 2007. egészére érvényes 14,6 százalékról 15,2 százalékra emelkedett. Az egy részvényre eső eredmény 2,1 eurót mutatott 2008 első félévében, amely 11,1 százalékos növekedésnek felel meg az előző év hasonló időszakában mért 1,89 euróval szemben.

A Kelet-Közép-Európára vonatkozó erőteljes gazdasági növekedést valószínűsítő kilátások miatt az Erste Bank megerősíti a 2008-ra és 2009-re kitűzött célszámokat. Legalább 20 százalékos, illetve legalább 25 százalékos nettó nyereség-növekedést irányoz elő. A térség országainak gazdasági növekedése 2008-ban 7 százalék és 2 százalék között szóródik.

Az előbbi csoportba tartozik Románia, Szlovákia, Ukrajna és Szerbia, az utóbbiba pedig a talpra álló Magyarország. Csehországban és Horvátországban a reálgazdaság növekedési üteme várhatóan 4-5 százalék között lesz idén.