Veszteséges a TVK

Vágólapra másolva!
A Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) az év első felében 180,895 milliárd forint árbevétel mellett 2,76 milliárd forint veszteséget könyvelt el - közölte a TVK a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben kedden.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel 11,7 százalékkal emelkedett 2007 első félévéhez képest, amikor a TVK adózott nyeresége 15,257 milliárd forintot tett ki.

A kőolaj drasztikus drágulását nem követték a kőolajtermékeket feldolgozó TVK termékárai. Ezért az első negyedévben az árbevétel és közvetlen költségek különbözete, a fedezet jelentősen csökkent, a második negyedévben pedig történelmi mélypontot ért el. Csak a második negyedévben a veszteség 4,564 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 6,192 milliárd forint profittal.

A TVK által feldolgozott vegyipari benzin jegyzésára a bázishoz képest 53 százalékkal, a gázolajé 76 százalékkal emelkedett. A gyorsjelentés megjegyzi, hogy májusban és júniusban a további veszteségek elkerülésére a társaság nem dolgozott fel gázolajat, és egy hétig tartó karbantartás miatt nem termelt az Olefin-1 üzem sem. Ezzel egy időben a társaság elvégezte a polimer üzemek harmadik negyedévre tervezett karbantartási munkáinak egy részét is.

A drága alapanyagárak üzemi veszteséghez vezettek

A gyorsjelentésben a TVK kiemeli, hogy az alapanyag árának emelkedésével együtt drasztikusan nőtt az energia ára is.

A magasabb fedezetet nyújtó polipropilén termelést és értékesítést az időszak alatt a TVK öt, illetve hat százalékkal növelte, ugyanakkor a kisebb fedezetet adó polietilén termelést és értékesítést négy, illet egy százalékkal csökkentette.

Az üzemi szintű veszteség az év első hat hónapjában 2,829 milliárd forint volt szemben az egy évvel korábbi 19,992 milliárd forint nyereséggel. Az anyavállalat üzemi szintű veszteségét csökkentette a TVK csoporthoz tartozó leányvállalatok 1,353 milliárd forintos üzemi szintű nyeresége.

A TVK árbevételének 49 százaléka az exportból származott. A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a társaság az erős forint miatt az előző évinél 1,4 milliárd forinttal több, 1,8 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elszámolni a vevőkkel szembeni követelésen. Ugyanakkor a devizahiteleken 1,1 milliárd forint nem realizált árfolyamnyereség keletkezett.

A TVK pénzügyi vesztesége a 2007 első félévi 409 millió forintról 83 millióra csökkent.

Az adózás előtti veszteség 2,912 milliárd forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi 19,583 milliárd forint adózás előtti nyereséggel.

A TVK konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 219,698 milliárd forint volt,3,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A készpénzállomány 12,344 milliárd forintról 66,2 százalékkal 4,17 milliárd forintra csökkent.

A 24,534 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK saját tőkéje az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal 145,89 milliárd forintra mérséklődött. Június végén a hosszúlejáratú hitelek állománya a bázishoz képest lényegében változatlan, 37,677 milliárd forint maradt.

A TVK 86,79 százaléknyi részvénye közvetlenül a Mol, további 8,1 százaléka pedig a Mol csoporthoz tartozó Slovnaft tulajdonában van.

A TVK részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A hétfői tőzsdenapot a részvény 4 570 forinton, az előző napinál 260 forinttal olcsóbban zárta alig több mint négy millió forintos forgalomban. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 8 370 forint, a legalacsonyabb 4 210 forint volt.