Túl kicsi a Nabucco kapacitása

Vágólapra másolva!
A Nabucco csővezetéken szállítandó földgáz iránt jelentős igény mutatkozik, a vevők a csővezeték teljes kapacitásánál is nagyobb mennyiségre tartanak igényt - közölte hétfőn a Nabucco társaság saját felmérésének eredményét.
Vágólapra másolva!

A csővezetéken 2013-tól kezdve szállítanák a földgázt Közép-Ázsiából Európába. "A csővezeték kapacitása 100 százalékánál nagyobb mennyiséget kötöttek le a lehetséges szállítmányozók nem kötelező érvénnyel"- olvasható a társaság közleményében. A csővezetéken évi 31 milliárd köbméter földgázt szállítanak majd.

Az osztrák OMV olajtársaság által vezetett Nabucco társaság a múlt hónapban tájékozódott a lehetséges szállítmányozók szándékairól, és ezt a felmérést majd a kötelező ajánlatok megtétele követi azután, hogy a Nabucco jogi kereteit megteremtik. A Nabucco konzorcium működéséhez még jóváhagyásukat kell adni azoknak az országoknak, amelyeken a csővezeték áthalad. Emellett az EU trösztellenes testületének is engedélyeznie kell azt, hogy a projektben résztvevők több mint 50 százalékban részesedhessenek a csővezeték kapacitásából.

A tervezett 3300 kilométeres csővezetéket az Európai Unió kulcsfontosságúnak tekinti energiabeszerzéseinek diverzifikálása, az orosz földgáztól való függőség enyhítése szempontjából. Megépítésének költségét 7,9 milliárd euróra tervezik.

A Nabucco részvényesei az OMV, a MOL, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.