Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szerződést és jogokat is lehet hamarosan adni-venni

Vágólapra másolva!
A Polgári Törvénykönyv parlament előtt lévő új változata lehetővé tenné a szerződés-átruházást, illetve az elővásárlási és a haszonélvezeti jog átruházását. Megszűnne viszont a vételi, az eladási és visszavásárlási jog kikötésére vonatkozó ötéves időbeli korlát is.
Vágólapra másolva!

Az új Ptk. megteremti az úgynevezett szerződés-átruházás jogintézményét. Ennek az a lényege, hogy az adott szerződésből eredő valamennyi jogot és kötelezettséget kívülálló személyre ruház át az egyik szerződő fél. Ilyen jelentős változáshoz azonban mindhárom érintett, azaz a szerződésből kilépő, az abban bent maradó és a szerződésbe belépő fél megállapodása szükséges.

A megállapodás eredményeként az eredeti felek között, azaz a kilépő és bent maradó fél között a szerződés megszűnik. Az új pedig - a régi szerződéssel azonos tartalommal - a belépő fél és a jogviszonyban bent maradó között jön létre. Lényeges előírás, hogy a szerződéses jogviszonyban bent maradó fél az átruházáshoz való hozzájárulását előzetesen is megadhatja. Ilyenkor az átruházás a bent maradó fél értesítésével válik hatályossá.

A szerződés-átruházásra tekintettel beépítenék ugyanakkor az adásvétel tárgyai közé a jogokat és követeléseket is. Manapság ugyanis egyre gyakoribbá válnak azok a szerződések, amelyek bizonyos jogok, például bérleti jog, orvosi praxisjog átruházására irányulnak.

Az elővásárlási lehetőség átengedése

Az elővásárlás kapcsán is lehetővé tennék az élő személyek közötti átruházást. Magyarul a tulajdonos hozzájárulásával az eredeti személy helyett más válna az elővásárlási jog jogosultjává. Az elővásárlás örökölhetőségét azonban kizárnák. Ennek oka a tervezet szakmai indokolása szerint, hogy öröklés esetén a tulajdonos hozzájárulása nélkül, rajta kívülálló és általa nem befolyásolható körülmények következtében változna meg az elővásárlásra jogosult személye, amely rá nézve igen hátrányos lenne.

A javaslat másik fontos újdonsága az úgynevezett első ajánlat joga, amelynek a lényege, hogy a tulajdonos kötelezettséget vállal arra, hogy ha a tulajdonát a jövőben el kívánja adni, akkor először az "első ajánlat" jogosultjának tesz, vagy tőle kér ajánlatot. Erre a törvény által megszabott határidőben kell majd nyilatkozni, ezt követően azonban a tulajdonos megszabadul az első ajánlat kötöttségétől.

A haszonélvezet is át lehet adni

A jövőben megszüntetnék a vételi és eladási jog, valamint visszavásárlási jog időhöz kötöttségét. Jelenleg ugyanis ezek a jogosultságok legfeljebb öt évre köthetők ki. Annyiban azonban változatlan maradna a szabályozás, hogy mind a vételi, mind az eladás, mind pedig a visszavásárlási jog csak a felek által megszabott határozott időre szólhatna. Fogyasztói szerződés esetében viszont a fogyasztóval szemben gyakorolható vételi és eladási jogot, valamint visszavásárlási jogot továbbra is legfeljebb öt évre lehet majd kikötni.

A jelenlegi előírások szerint a haszonélvezet korlátozott időre, legfeljebb a jogosult haláláig, jogutód nélküli megszűnéséig tart. A haszonélvező e jogosultságát nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti. A gyakorlatban felmerült igények és tapasztalatok alapján az új Ptk. tervezete módot adna a szerződésen alapuló, azaz szerződéssel kikötött haszonélvezet átruházására, ha a tulajdonos hozzájárul ahhoz.

Továbbra is fennmarad azonban az a korlátozás, hogy ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet majd másnak átengedni, ha a tulajdonos azonos feltételek mellett nem tart igényt arra. További újdonság, hogy szerződésben a tulajdonos és a haszonélvező eltérhet attól a főszabálytól, hogy a haszonélvezeti jog korlátozott időre, legfeljebb a jogosult haláláig vagy jogutód nélküli megszűnéséig tarthat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről