Szegeden fejleszthet a Pfizer

Vágólapra másolva!
Hazánkban létesítheti új, kelet-közép-európai kutató-fejlesztő (k+f) központját a világ legnagyobb gyógyszergyártójának számító Pfizer - jelentette be tegnap Mario Gattino, az amerikai társaság magyar leányvállalatának, a Pfizer Hungary Kft.-nek az ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az egység, ha valóban Magyarországon épül fel, minden bizonnyal Szegeden lesz. A hazai leánycég június 13-án terjesztette be a terveket az anyavállalat vezetéséhez, a végső döntés a projektről az ősszel születhet meg - írja a Világgazdaság.

Az ügyvezető a Világgazdaságnak elmondta: a Pfizer mintegy 25-30 millió dollárt fordít majd az új központ kialakítására, ahol várhatóan 75-120 kutató dolgozhat. A projektre ugyanakkor a kelet-közép-európai régióból több ország is pályázik.ű

Mario Gattino jelezte, hogy a magyar kormány levélben már biztosította támogatásáról a Pfizer nemzetközi menedzsmentjét, azonban a végső döntésben feltehetőleg nem kizárólag az állami dotáció, hanem a rendelkezésre álló tudásbázis is meghatározó szerepet játszik majd, ebben pedig hazánknak igen nagy az előnye a környező országokhoz képest.

Hozzátette, hogy Magyarország számára biztosan kedvező irányba befolyásolná a Pfizer-vezetés döntését, ha elfogadnák az adótörvénynek azt a módosítását, amely lehetővé tenné a k+f kiadások levonását például a gyógyszergyártókat érintő tavaly bevezetett 12 százalékos különadó alapjából.

Bővülne a budaörsi elosztóközpont

Nem a kutatás-fejlesztési központ az egyetlen beruházás, amelyet a Pfizer hazánkban tervez. A társaság tavaly decemberben adott át Budaörsön egy disztribúciós központot, amelyből a kelet-közép-európai régió 12 országát szolgálják ki. A gyógyszergyártó eddig egymillió dollárt fordított a létesítményre, azonban könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül még legalább ekkora összegből bővítik az elosztó központot.

A tervek szerint - ha a hazai infrastruktúrát megfelelőnek ítélik - a budaörsi telephelyet úgy alakítják át, hogy az a regionális légi teherszállítás központja is lehessen. Mario Gattino elmondása szerint erről a beruházásról várhatóan jövőre döntenek anyavállalati szinten.

A Pfizer egyébként 4,5 százalék körüli részesedésével a magyar gyógyszerpiac hatodik legnagyobb szereplője, s bár évek óta stabilan őrzi pozícióját, a szektor szabályozásának átalakítása őket is érzékenyen érintette.

Csökkent a honi nyereség, leépítettek

A vállalat számára 2006 rekordév volt Magyarországon, 2007 azonban gyengébben sikerült. Míg tavalyelőtt a cég hazai árbevétele 150 millió dollár körül alakult, addig az előző évben ettől jelentősen, 25-30 millióval elmaradt az értékesítés.

A vállalat forgalma a piaci átlagot meghaladó mértékben esett, így a cég piaci részesedése is mintegy fél százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan átszervezések is voltak a magyar leányvállalatnál: az elmúlt egy évben a mintegy háromszáz fős szervezet 185 fősre zsugorodott. A leépítés elsősorban az orvoslátogató-állományt érintette.

Az ügyvezető jelezte, hogy az idén egyelőre nem várnak jelentős változást a piaci trendekben, ugyanakkor az első negyedéves adatok alapján elképzelhető, hogy az általuk 2008-ra prognosztizált 7 százalékosnál némileg kisebb lesz a cég árbevétel-csökkenése.

Hozzátette, hogy hoszszabb távon ugyanakkor optimista. Bár nem valószínű, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a jövőben 10 százalékot meghaladó ütemben bővülne a magyarországi gyógyszerfogyasztás, néhány esztendőn belül a piac biztosan visszaáll az egészséges növekedési pályára - áll a Világgazdaságban.