Átveheti a Groupama az OTP Garanciát

Vágólapra másolva!
Új határozatban engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hogy a Groupama International S.A. befolyásoló részesedést szerezzen az OTP Garancia Biztosító Zrt.-ben, a határozat pénteken jelent meg a felügyelet honlapján.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF április 24-én már határozatot hozott arról, hogy a párizsi székhelyű Groupama International S.A. 100 százalékos mértékű, közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen az OTP Garanciában.

Akkor a felügyelet arra kötelezte a Groupama International S.A.-t, hogy a közötte és az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. valamint a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. között létrejött részvény-átruházási szerződést - annak megkötésétől számított 30 napon belül - küldje meg neki.

Időközben az OTP Bank egy új projektcéget, az OTP Holding Limitedet is bevonta a részvényátruházásba, ezért vált szükségessé új határozat hozatala. Ez csak annyiban különbözik a korábbitól, hogy a módosított - az új céggel kiegészített - részvényátruházási szerződést kell benyújtani a PSZÁF-hoz, a megkötését követő 30 napon belül.

A határozat készítése során a felügyelet ugyan is a szerződés tervezetét vizsgálja, ezért szükséges, hogy az aláírt változatot is lássa a hatóság.

Az OTP Bank és a Groupama SA 2008. február 11-én megállapodást írtak alá arról, hogy a Groupama megvásárolja az OTP Garancia Biztosítót, hosszú távú bankbiztosítói partnerségre lépnek, továbbá a Groupama részesedést vásárol az OTP Bankban.

Az akvizíciót az Európai Bizottság és a PSZÁF egyaránt jóváhagyta, a jóváhagyás folyamata jelenleg is zajlik az OTP Garancia nem magyar leányvállalatainál. A tranzakció várhatóan szeptemberben zárul - mondta a bank legutóbbi sajtótájékoztatóján Urbán László vezérigazgató-helyettes.

A Groupama vállalta az OTP Garancia részvényei 100 százalékának, továbbá az OTP Garancia romániai, szlovákiai és bulgáriai leányvállalataiban az OTP Bank Nyrt. helyi leányvállalatai tulajdonában álló kisebbségi részesedések megvásárlását.

A bankbiztosítási partnerség induló ideje 20 év, amely megújítható. Az OTP Bank és a Groupama közötti stratégiai együttműködés részeként és bizonyos feltételek teljesülése esetén a Groupama vállalta, hogy az OTP-ben két lépcsőben legfeljebb 8 százaléknyi részesedést szerez.