Menekül a tőke Oroszországból

Vágólapra másolva!
Az orosz-grúz konfliktus miatt 7 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból néhány nap alatt - közölte Alekszej Kudrin pénzügyminiszter vasárnap.
Vágólapra másolva!

Csupán egy nap alatt, augusztus 8-án, pénteken 6 milliárd dollárt vontak ki a befektetők, majd hétfőn, 11-ikén további egymilliárdot. Kudrin szerint félő, hogy a politikai feszültségek miatt az orosz nemzeti bank által várt 30-40 milliárd dollárnál kevesebb külföldi tőke érkezik az országba.

Az augusztus hetedikén kirobbant konfliktus elriasztotta a befektetőket, a moszkvai tőzsdén két év óta a lagalacsonyabb szintre csökkent a részvények árfolyama, majd tizenegyedikén a lehetséges tűzszünet hírére ismét emelkedésnek indult. Oroszországba rekord értékű külföldi tőke, 82 milliárd dollár érkezett 2007-ben.

Az elmúlt héten nemcsak a grúz válság okozott problémákat az orosz tőzsdén. Megrengette a befektetők bizalmát a Mecsel acélipari vállalat elleni monopolóium-ellenes vizsgálat, amelyet sokan a Jukosz olajcéggel való leszámoláshoz hasonlítanak.

Szintén gyengítette az orosz tőzsdét, hogy az olaj világpiaci ára csökkenőben van, márpedig a legnagyobb orosz olajcégek egyben a moszkvai börze főszereplői is egyben.