Növelte nyereségét a Prágai CSOB Bank

Vágólapra másolva!
Mintegy 5,52 milliárd koronás adózott nyereséggel zárta az idei első félévet a prágai CSOB Bank. Ez 2,9 százalékkal jobb eredmény, mint a tavalyi év (2007) első hat hónapjában - közölték hétfőn Prágában. (1 korona=9,81 forint).
Vágólapra másolva!

A belga kézben lévő CSOB nettó nyeresége azonban a valóságban 1,04 milliárd koronával magasabb - 6,56 milliárd korona - volt. Ezt az összeget ugyanis a bank adósságállomány szerkezetének módosítása miatt az első félévi eredményből adminisztratív módon levonták. Ha ez nem történt volna meg, akkor a CSOB adózott nyeresége az első félévben 22,3 százalékkal emelkedett volna, éves mértékben. Ezzel azonban megközelítette volna a két legnagyobb konkurens bank nyereségnövekedését az első hat hónapban.

Az osztrák kézben lévő Ceská Sporitelna első félévi adózott nyeresége 26 százalékkal 6,6 milliárd koronára emelkedett, míg a francia tulajdonban lévő Komercní Banka nettó nyeresége 6,46 milliárd koronára rúgott és 22,1 százalékkal volt magasabb az előző év első hat hónapjának eredményétől. A CSOB forgalmi bevételei az első félévben 14,26 milliárd koronát tettek ki, s 4,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 első hat hónapjában.

"Ügyfeleink betéteikben majdnem 700 milliárd koronányi összeget bíztak ránk, míg a bank által nyújtott különféle hitelek összege 375 milliárd koronára nőtt. Míg számos külföldi bank válságban van, a CSOB növekedése egészséges és kiegyensúlyozott" - mondta újságíróknak Pavel Kavánek, a CSOB vezérigazgatója. Megjegyezte: a CSOB nyereségének növekedése elsősorban a hitelek után beszedett kamatok eredménye. A hitelek összege az első félévben 23 százalékkal növekedett.

A CSOB az első félév végén 650 pénzkiadó automatát üzemeltetett Csehországban és ügyfeleinek 1,8 millió bankkártyát adott ki. Az ügyfelek száma idén június végén meghaladta a három milliót.