Két erőműnek muszáj áramot venni

Vágólapra másolva!
Az MVM csoporthoz tartozó MVM Trade Zrt. szerdán levélben hívta fel a Dunamenti Erőmű Zrt. és az AES-Tisza Erőmű Kft. menedzsmentjének figyelmét arra, hogy ajánlattételi kötelezettségük van a Mavir áramvásárlási tenderén - közölte az MVM az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A magyar rendszerirányító Mavir már közzétette 2009-re vonatkozóan az úgynevezett rendszerszintű szolgáltatások beszerzésére irányuló felhívását, amely alapján a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos működéséhez szükséges szabályozási, tartalék és hálózati veszteséget fedező kapacitások és áram beszerzése történik meg.

Az MVM Trade azért hívta fel a Dunamenti Erőmű figyelmét erre a jogszabályi kötelezettségre, mert 2008. december 31-dikével felmondta a vele 1995-ben kötött hosszú távú áramvásárlási megállapodást (htm). Az erőműtársaság - hasonlóan az AES-Tisza Kft.-hez - rendszerszintű szolgáltatások biztosítására alkalmas berendezéseket üzemeltet, ezért kötelező ajánlatot tennie a Mavir beszerzési tenderén.

A korábbi közlés szerint a Dunamenti Erőmű Zrt. kapacitásainak 88 százalékát érinti az MVM Trade által egyoldalúan felmondott htm. Ezzel az MVM által lekötött összes kapacitás 25 százaléka, több mint 1530 megawatt kerülhet szabadon értékesítésre.