Ismét zuhan az orosz tőzsde

Vágólapra másolva!
Csaknem öt százalékkal zuhant kedden az orosz tőzsde, miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította a moszkvai külügyminisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat Dél-Oszétiával és Abháziával a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Medvegyev előzőleg bejelentette, hogy Moszkva elismeri a két szakadár grúziai régió függetlenségét. A moszkvai tőzsde idén egyszer már nagyot zuhant a grúz-orosz fegyveres konfliktus idején.
Vágólapra másolva!

Az orosz tőzsde korábban a grúz-orosz fegyveres konfliktus idején zuhant, akkor elsősorban a nyugati befektetők távoztak a piacról, illetve az olaj árcsökkenése miatt a moszkvai tőzsdét meghatározó olajcégek indultak lefelé.

Most valószínűleg megint a külföldi befektetők adják el papírjaikat, ez az oka az RTS index 4,81 százalékos esésének. Az RTS kedd délután három óra körül (magyar idő szerint) 1568 ponton állt, ami az idei év kezdetekor regisztrált 2300 pontnál jóval alacsonyabb érték.

Most az olaj nem játszik szerepet ebben, mert az olaj-gázipari részvények csak 3,19 százalékkal estek vissza. A nagyobb mínuszokat az általános ipari, a pénzügyi és az elektroenergetikai cégek mutatják 5 százalék fölötti zuhanással, a legnagyobb negatívumot viszont a fémipari cégek részvényesei könyvelhetik el 6,2 százalékkal.

A fémipart elsősorban a Mecsel konszern elleni monopolellenes eljárás rázta meg az elmúlt hetekben. Putyin miniszterelnök nemrég bírálta a céget, ezután összeomlott a Mecsel árfolyama.

Az orosz börze irányadó mutatója 2300 pont körül kezdte az idei évet, majd a január folyamán fokozatosan a 2000 pontos határ alá süllyedt. Ekkor megfordult a trend: május közepéig kisebb megingásoktól eltekintve közel 2500 pontig erősödött a mutató. Ez volt az éves tetőpont, innen ugyanis ismét egy lejtmenet vette kezdetét, hétfőn az index 1647 ponton végzett, amit a keddi mélyrepülés követett.