Modern trágyatárolót adtak át Turán

Vágólapra másolva!
Korszerű trágyatárolót adtak át Turán, a Galgamenti Mezőgazdasági Termelő- és Szolgáltató Szövetkezet tehenészetében, a 150 millió forintos beruházás nagyobb részét európai uniós támogatás fedezte - közölte a szövetkezet elnöke kedden.
Vágólapra másolva!

Tóth István elmondta, hogy az 550 tejelő tehénből álló ágazat évente több ezer köbméter híg és szilárd szervestrágyát "állít elő". Ezt a mennyiséget eddig felhalmozva, ezáltal talajvíz tisztaságát veszélyeztetve tárolták.

Mostantól egy háromezer négyzetméteres szigetelt, betonalapú tároló és egy háromezer köbméteres hígtrágya tároló jóvoltából - az Európai Unió előírásainak megfelelően - a környezet megkímélésével az eddigieknél jobb minőségű trágya állítható elő. Ezt a mennyiséget évi 300-400 hektárnyi termőföld javítására használják fel - tette hozzá.

A 2900 hektáron gazdálkodó szövetkezet tavaly 1,5 milliárd forintos árbevételt ért el, nagyobb részben a növénytermesztésből. A tehenészet napi 10-11 ezer liter tejet állít elő, amelyet a miskolci Minna Tejipari Zrt.-nek szállítanak - hívta fel rá a figyelmet Tóth István.

Pátori Károly, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szakértője elmondta, hogy a turai az első szövetkezet, amely az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatást nyert el. Az állattartó telepek korszerűsítése jogcímen 802 sikeres pályázat érkezett, összesen 86 milliárd forint értékben.