Megtriplázta nyereségét a Fotex

Vágólapra másolva!
A Fotex-csoport 2008 első félévében 628,1 millió forint adózás utáni nyereséget ért el, ami több mint háromszorosa a tavalyi első félév 206 millió forintos nyereségének - közölte a társaság pénteken.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint a csoport árbevétele a bázishoz képest 22,6 százalékkal csökkent, 5,92 milliárd forint volt.

Az árbevétel csökkenését a csoport tevékenységének átalakítása magyarázza: a bázisadatok még tartalmazzák a megszüntetett kereskedelmi tevékenység bevételeit, míg az ez évi bevételek elsősorban ingatlan bérbeadásból és ingatlanhasznosításból származnak.

A csoport vagyonának döntő részét az anya- és leányvállalatok tulajdonában lévő ingatlanok képezik, ezeket a társaság 102,7 milliárd forintra értékeli. Ezen belül közel 92 milliárd forint a befektetési célú ingatlanvagyon értéke, a saját hasznosításúé pedig mintegy 11 milliárd forint.

Míg az árbevétel 22,6 százalékkal csökkent, addig az értékesítési költségek 43,2 százalékkal voltak alacsonyabbak a bázisidőszakinál, a bruttó fedezet 8 százalékkal csökkent, 1,8 milliárd forintot tett ki.

A csoport üzemi szinten 778,4 millió forint nyereséget ért el az év első hat hónapjában, mintegy két és félszeresét a bázisidőszak 324,1 millió forintos eredményének.

A pénzügyi műveletek 65,5 millió forint nettó eredményt hoztak, szemben a tavalyi első félév 35,7 millió forintos pénzügyi veszteségével.

A cégcsoport adózás előtti nyeresége 843,9 millió forint volt, míg egy évvel korábban 288,3 millió forintot tett ki.

A Fotex jelenlegi pénzügyi befektetéseit az Európai Unió tagállamaiban kívánja bővíteni, ennek érdekében a társaság 2008. augusztus 4-én megtartott rendkívüli közgyűlése az európai részvénytársasággá alakulásról határozott.

A 7,272 milliárd forint jegyzett tőkéjű cég konszolidált saját tőkéje 30,46 milliárd forint volt az időszak végén.