Megállt a brit gazdaság bővülése

Vágólapra másolva!
A brit gazdaság növekedése 16 évi folyamatos bővülés után megállt. Ez év második negyedében a bruttó hazai termék nem növekedett - jelentette be pénteken a végleges adatot a nemzeti statisztikai iroda.
Vágólapra másolva!

Véget ért tehát a 63 egymást követő negyedévben tartó növekedés, most teljesít a brit gazdaság 1992 óta a leggyengébben. A szakértők korábban a második negyedévre még enyhe, 0,2 százalékos növekedést prognosztizáltak. Éves összevetésben felülvizsgált adat szerint a második negyedévben a GDP 1,4 százalékkal nőtt, szemben a korábban megadott 1,6 százalékos bővüléssel. A kedvezőtlen konjunktúráért a szakértők a világméretű hitelválságot és az visszaeső ingatlanárakat okolják. A brit központi bank a múlt héten nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdaság recesszióba süllyedjen.

Az adat felerősíti a kamatcsökkentéshez fűződő várakozásokat. Ugyanakkor a Bank of England kezét megköti, hogy az infláció a célul kitűzött 2 százalékot kétszeresen meghaladja, és további gyorsulása várható.

A gyenge konjunktúra tovább nehezítheti Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök helyzetét. Brown népszerűsége messze elmarad konzervatív vetélytársáétól, David Cameronétól. Híresztelések szólnak arról Londonban, hogy a Labour-párt David Miliband külügyminisztert tolja majd az előtérbe. Nagy-Britanniában 2010 közepén rendezik a következő alsóházi választásokat.