A döntés hátterében elsősorban a folyamatosan növekvő kereslet áll, valamint az, hogy a kisebb működési költségek miatt jelenleg Grazban folyó termelést fokozatosan a már jövőre működő dél-alföldi üzembe telepítsék.
A gyártóbázis kapacitása várhatóan napi tíz tonna lesz, ez nagyobb, mint az osztrák feldolgozóé. A termelés Magyarországra telepítésében annak is fontos szerepe van, hogy az alapanyagot, a marha- és baromfihúst a térség termelőitől kívánják beszerezni.
A Duna-Döner még tavasszal vásárolt 1,4 hektáros területet az ipari parkban, ahol több mint kétezer négyzetméter alapterületű húsfeldolgozó üzemet, valamint korszerű logisztikai központot építenek. A helyhatósággal abban is megállapodtak, hogy a munkahelyteremtést összesen mintegy 30 millió forinttal támogatja a város. A még idén elkezdődő építkezés költsége meghaladja a félmilliárd forintot. Kezdetben hatvan, majd a termelés felfutása után mintegy száz dolgozót foglalkoztatnak majd - áll a Napi Gazdaság hasábjain.
Az üzemet úgy alakítják ki, hogy később bővíthető legyen. A szaporodó régiós, török ételeket kínáló éttermeket ezentúl kizárólag Makóról szolgálják ki félkész gyroszal, törökül dönerrel - mondta korábban a Délmagyarországnak Karadag Torun ügyvezető igazgató.
A döner kebab a török konyha egyik legismertebb étele, amelyet a török vendégmunkások tettek közkedveltté szerte Európában. Készítéséhez a marinírozással pácolt húsdarabokat befűszerezik, majd rétegesen egy függőlegesen felállított nyársra húzzák és grillezik. A döner kebabot elsősorban pitába vagy vékony yufkába töltve fűszerekkel, zöldségekkel kínálják. A döner kebab eredetileg ürü- vagy bárányhúsból készült, Európában azonban elsősorban borjú-, marha-, újabban pedig - különösen a BSE-botrány után - csirke- és pulykahúst is használnak a készítéséhez. Utóbbit azonban már tavuk-döner vagy chicken-döner néven forgalmazzák.