Kelet-Európában sem megy a légicégeknek

Vágólapra másolva!
Eredményének jelentős romlásáról számolt be szerdán két kelet-európai légitársaság: a horvát Croatia Airlines és a lengyel LOT.
Vágólapra másolva!

A horvát légitársaság mindössze 823 ezer kuna (113 ezer euró) nyereségre tett szert az idei év első felében, míg egy évvel korábban az adózott eredmény még meghaladta a 30 millió kunát. A bevétel eközben 14,5 százalékkal 851,07 millió kunára nőtt.

A társaság a nyereség csökkenését az üzemanyag árának jelentős emelkedésével, és új gépek beszerzésének költségeivel indokolta.

Idén februárban a horvát nemzeti légitársaságnak 11 gépből álló flottája volt a cég honlapja szerint, 3 darab ATR 42-es, 4 darab Airbus A320-as és 4 darab Airbus A319-es.

A lengyel LOT-nál még rosszabb a helyzet. Ott az első hat hónapban 129 millió zloty (40 millió euró) veszteség keletkezett, s az év hátralévő részében is hasonló teljesítményre számítanak a vállalatnál az üzemanyag drágulása, a tetemes személyi állomány, illetve sok veszteséges járat miatt. A vezetőség tervei szerint azonnal megkezdik egy szanálási program kidolgozását azzal a céllal, hogy a vállalat 2010-ben ismét nyereséges legyen.

Tavaly a közel 3 milliárd zlotys bevételből 73 millió zlotys üzemi eredmény lett, az idén 2,75 milliárd zloty bevétel várnak a LOT-nál.

A lengyel állam, amely a LOT 68 százalékát ellenőrzi, 2009 elején szeretné tőzsdére vinni részesedését. A társaság egynegyede az egykori SwissAir kezelőjének tulajdonában van, 7 százalék az alkalmazottaké.